Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 08:08
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

«Ξήλωσαν» λιθόστρωτο καλντερίμι αιώνων στο Κάστρο, χωρίς άδεια!

Off

Όσο έκπληκτοι και απορημένοι έμειναν οι περίοικοι στο Κάστρο, στο σημείο της Καστροπολιτείας ανάμεσα από την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ και το Δημοτικό Μουσείο, άλλο τόσο δήλωσαν έκπληκτες και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Ο λόγος για τις εργασίες που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργολάβο, στο δρόμο πρόσβασης και σύνδεσης μεταξύ των δύο Ακροπόλεων, σε ένα λιθόστρωτο καλντερίμι, η κατασκευή του οποίου υπολογίζεται πως έγινε πριν από 300 και πλέον χρόνια. Έκπληκτοι οι περίοικοι είδαν τα συνεργεία που εκτελούν τις εργασίες για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, να πραγματοποιούν εκτεταμένες εργασίες με τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και εκσκαφέων, ξηλώνοντας όμως το λιθόστρωτο, σε πολλά σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά με τις εργασίες αυτές η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώθηκε από περιοίκους μόλις την Πέμπτη και δήλωσε άγνοια, αφού δεν είχε λάβει κανένα σχετικό έγγραφο, αλλά και έκπληξη από το ότι δεν υπήρξε ούτε καν προφορική ενημέρωση, ώστε οι εργασίες να γίνουν όπου και όπως προβλέπεται με την παρουσία αρχαιολόγων.

Έτσι, το πρωί της Παρασκευής, απεστάλη έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς τον φορέα υλοποίησης του έργου, ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών, όπως και έγινε, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, καταγραφή και αποτύπωση του σχεδιασμού και εφόσον κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο, να συναποφασιστεί ο τρόπος εκτέλεσης του έργου, με βάση την αρχαιολογική νομοθεσία, όπως όμως και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν ήδη γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο σημείο, κατά την επίσκεψη της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πριν από μερικούς μήνες, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες με εργατοτεχνικό προσωπικό εργάζονταν πυρετωδώς, ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του το λιθόστρωτο καλντερίμι, που οδηγεί στη βόρεια πύλη στο τζαμί του Ασλάν, που παραμένει κλειστή.

Το συγκεκριμένο λιθόστρωτο εντάσσεται στο σύνολο των σημείων, που πρόκειται να συντηρηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου που έχουν συναποφασίσει και συνυπογράψει το υπ. Πολιτισμού και ο δήμος Ιωαννιτών, για τη σύνδεση των δύο Ακροπόλεων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ