Ήπειρος

Τι (δεν) αλλάζει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Off

Τις αρμοδιότητες που ασκεί το κράτος σε αποκεντρωμένη επίπεδο, ασκεί κανονικά μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως θεσμός του κράτους, χωρίς να έχει αλλάξει στο παραμικρό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, έτσι όπως από την αρχή, μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίστηκε. 
Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Γεν. Γραμματέας ΑΔ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης που ρωτήθηκε σχετικά με το εάν υπάρχει πραγματικό αντικείμενο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή εάν ασκούν έναν περισσότερο διακοσμητικό και διαχειριστικό ρόλο. 
Ο κ. Μιχελάκης τόνισε, ότι οι αρμοδιότητες είναι καθορισμένες από το κράτος και τη νομοθεσία και αυτές αλλάζουν μόνο με την τροποποίηση του Συντάγματος, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2022. Ωστόσο αυτό που ενδέχεται να αλλάξει είναι ο έλεγχος της νομιμότητας από τις ΑΔ, καθώς προς την αντίθετα κατεύθυνση πιέζουν οι περιφέρειες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά τους. «Είναι ένα σημείο τριβής με τις περιφέρειες, ο έλεγχος νομιμότητας, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη», τόνισε ο κ. Μιχελάκης. 

Ο Φορέας
Ακόμη, ο κ. Μιχελάκης ρωτήθηκε και για την ενημέρωση που υπάρχει σχετικά με το μέλλον του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, ο οποίος σύμφωνα με το ισχύον και σήμερα νομοθετικό πλαίσιο καταργείται στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
«Μέχρι σήμερα ισχύει ότι ο Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία του και την υλικοτεχνική υποδομή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αιτήματα για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος λειτουργίας τους, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για κάτι σχετικό», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα για καθυστερημένη αντίδραση και αυτοψίες ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, ο κ. Μιχελάκης εξήγησε, ότι δεν πρόκειται για τις πρώτες αυτοψίες, αλλά για τη σύσταση κλιμακίων ελέγχου προκειμένου να ανταποκριθούν σε νέα αιτήματα των πληγέντων που έχουν να κάνουν με τις επισκευές κτισμάτων ή επανεξετάσεις της στατικής τους ικανότητας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου