Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:47
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Νέα δεδομένα στη δόμηση εκτός σχεδίου;

Off

Σαν βόμβα στα θεμέλια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας «έσκασε» η απόφαση ενός Τμήματος του ΣτΕ που συζήτησε προσφυγή περιβαλλοντικής οργάνωσης για την οικοδομική άδεια σε περιοχή εκτός σχεδίου στην Πάτμο.

Σύμφωνα με αυτήν η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, δυνάμενη να απαγορευτεί εν συνόλω. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις εξαίρεσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις δε μπορούν να είναι ευνοϊκότεροι αυτών που ισχύουν για τη δόμηση στις περιοχές εντός σχεδίου.

Στην πράξη η απόφαση αυτή ανατρέπει στην πράξη ό,τι μέχρι σήμερα ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση, σε ακίνητα μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων, δημιουργώντας μία τεράστια σύγχυση και ανησυχία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν επενδύσει τους κόπους μίας ζωής σε τέτοιου είδους ακίνητα, προσπαθώντας ή ευελπιστώντας, ότι θα καταφέρουν κάποια στιγμή, να τα αξιοποιήσουν με βάση την κείμενη νομοθεσία. Υπάρχουν άλλωστε Νόμοι που ουδέποτε κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, επομένως είναι σε πλήρη ισχύ, οι οποίοι και καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας στο ITV, ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου – Δωδεκανήσου επισήμανε, ότι και οι Νόμοι που ισχύουν και δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί και οι διατάξεις που ορίζουν την αρτιότητα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι σε πλήρη ισχύ, όμως η εν λόγω απόφαση έρχεται να ανατρέψει την υφιστάμενη πραγματικότητα, αφήνοντας «στον αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ως Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδος το προσεγγίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Συνιστά η απόφαση του τμήματος (σ.σ δεν πρόκειται για απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ) του Συμβουλίου της Επικρατείας μία ανατροπή στη χωροταξική διαδικασία αλλά και μία ακύρωση επενδύσεων σε ακίνητα από χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η Πολιτεία αδυνατώντας για τους δικούς της λόγους ή επειδή δεν το επιθυμεί, να νομοθετήσει επαρκώς και περιμένει να ρυθμιστούν τέτοια ζητήματα με δικαστικές αποφάσεις για να έρθει εκ των υστέρων να νομοθετήσει. Αν αυτό το σκεπτικό γενικευτεί και έχουμε σε ισχύ μία απόφαση που θα ορίζει την αρτιότητα ενός ακινήτου εκτός σχεδίου μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων, μόνο αν έχει «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό, τότε θα έχουμε ως αποτέλεσμα, μέγιστης σημασίας κοινωνικά ζητήματα να ρυθμίζονται όχι με τη Νομοθεσία, αλλά με τις δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Ρούσκας.

Ερωτηθείς για τους λόγους που ενώ υπάρχει η δυνατότητα, η Πολιτεία φαίνεται πως αρνείται να παρέμβει ασκώντας τη νομοθετική της εξουσία δίνοντας λύση σε παρεμφερή ζητήματα, ο κ. Ρούσκας ανέφερε πως με εξαίρεση τον αείμνηστο Αντ. Τρίτση, η Πολιτεία διαχρονικά αποποιείται των ευθυνών της. «Μόνον ο αείμνηστος Αντ. Τρίτσης προσπάθησε και έβαλε τις βάσεις για να ισχύουν και να εφαρμόζονται γενικοί κανόνες και μία ενιαία λογική στη χωροταξική δραστηριότητα. Σήμερα, έχουμε σε μία σειρά ζητημάτων, άλλες αποφάσεις των Δασικών Υπηρεσιών, άλλες της Πολεοδομίας, άλλες του Κτηματολογίου και πάει λέγοντας. Απαιτείται ενιαία λογική και εφαρμογή των διατάξεων, ώστε όλοι να τις γνωρίζουν και να τις αποδέχονται εκ των προτέρων», ανέφερε ο κ. Ρούσκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ