Επικαιρότητα

«Ναι» σε μικρό υδροηλεκτρικό, αλλά με όρους

Off

Με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, παρά το ότι υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις από φορείς, μεταξύ των οποίων ο δήμος Ζαγορίου και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, δόθηκε θετική γνωμοδότηση στο μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,99 MW, στο ρέμα «Γκούρα» στο Τρίστενο του ανατολικού Ζαγορίου.

Η Επιτροπή ψήφισε θετικά επί της ΜΠΕ, θέτοντας ωστόσο κάποιους πρόσθετους όρους από εκείνους που περιλαμβάνονται στη μελέτη, αν και ούτε αυτό ικανοποίησε τον δήμο Ζαγορίου που παρέστη και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον δήμαρχο Γεώρ. Σουκουβέλο, όπως όμως και στην κα Θεοδωράκη, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά, με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης τόνισε πως θα πρέπει να περιληφθούν επιπλέον όροι, οι οποίοι προτείνονται από την υπηρεσία, μεταξύ των οποίων είναι και η διασφάλιση των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής τους μήνες από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, λόγω της μειωμένης ροής των υδάτων στο ρέμα, αλλά παράλληλα να ληφθούν υπόψιν και οι ιδιοκτησίες.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Σουκουβέλος ζήτησε από την Επιτροπή να μην εγκρίνει τη γνωμοδότηση, εκφράζοντας σοβαρούς προβληματισμούς για το κατά πόσον μπορούν να τηρηθούν οι επιπλέον όροι, αλλά επίσης και κατά πόσον μπορεί να γίνεται ο έλεγχος από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Η κα Θεοδωράκη που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή, εξέφρασε την αγωνία της για το ενδεχόμενο να μην επαρκούν οι ποσότητες του νερού από το ρέμα για να καλύπτονται ταυτόχρονα οι ανάγκες άρδευσης για το χωριό, οι ανάγκες ύδρευσης, η προστασία των ιχθυοπληθυσμών και να λειτουργεί και το υδροηλεκτρικό.

Ο μελετητής του έργου έδωσε κάποιες εξηγήσεις επί των ενστάσεων που διατυπώθηκαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει το σύνολο των μελών της Επιτροπής, παρά μόνο την πλειοψηφία, που ενέκρινε τελικά τη ΜΠΕ, με πρόσθετους όρους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ