Πολιτισμός

Έκθεση για τον Ρενάτο Μόρντο, συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Off

O Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», από τις 22 Μαρτίου έως τις 28 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Η έκθεση πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 19:30, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, στα τέλη του 1932, λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα, το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες, που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο. Η έκθεση ρίχνει επίσης μια σύντομη ματιά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τη βιογραφία του Μόρντο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 έως 13:00 και 18:00 έως 22:00 και Σάββατο 18:00 – 22:00. Στις 14, 15, 16 και 17 Απριλίου θα είναι κλειστή.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υποστηρίζουν επίσης την υλοποίηση. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ