
Κυριακή στο Μουσείο με τα ελάσματα της Δωδώνης. Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε πλήρη φάκελο για την ένταξη του συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων από το Ιερό της Δωδώνης στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».
Τα μολύβδινα ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη. Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος- μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την μοναδική σπουδαιότητα των μολύβδινων ελασμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διοργανώνει, την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11.00, δύο ομιλίες:
-Εκμαιεύοντας ευνοϊκή χρησμοδοσία από το Μαντείο της Δωδώνης, Δρ Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
-Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης, υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco, Δρ Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Related Posts
-
27 Μαΐου 2023 -
18 Μαΐου 2023 Βιωματικό Εργαστήριο «Αrchaeo – Βio Open Lab»
-
10 Μαΐου 2023 Δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
-
-
7 Απριλίου 2023 Προτεραιότητα η εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης στην Unesco
-
28 Μαρτίου 2023 Τα χρηστήρια ελάσματα στο δρόμο προς την Unesco
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(16.511)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(394)
- Ελλάδα(109)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(3.502)
- Εκδηλώσεις(1.258)
- Ήπειρος(1.879)
- Αθλητικά(2.394)
Αρθρογραφία
Είσοδος