Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 11:02
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2023
Επικαιρότητα

Δέσμευση η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής

Off

Την πολιτική δέσμευση ότι εφόσον οι πολίτες με την ψήφο τους δώσουν τη νίκη στις εκλογές του Μάιου στη Ν.Δ η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της για στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στη χώρα με έμφαση στην κτηνοτροφία, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, που ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς της περιοδείας του στα Ιωάννινα το πρωί της Τετάρτης.

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή της και ακολουθεί μία δυναμική πορεία ανάπτυξης, που επισφραγίζεται με την αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων της, με την αύξηση του τζίρου, των εξαγωγών, αλλά και τις χώρες στις οποίες εξάγει τα προϊόντα της.

Εγκαίνια νέων μονάδων

στη «Δωδώνη»

Ο Πρωθυπουργός έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων τριών νέων μονάδων της εταιρείας, που είναι η γραμμή συσκευασίας σκληρών τυριών, η καθετοποιημένη γραμμή φυτικών προϊόντων και η γραμμή εκσυγχρονισμού της υποσυσκευασίας φέτας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης προς τον Έλληνα παραγωγό και δη στον κτηνοτρόφο και στα μέτρα που έλαβε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την προστασία της φέτας.

«Ανάπτυξη στο πεδίο σημαίνει ακριβώς αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ στη “Δωδώνη”. Μία επιχείρηση η οποία επεκτείνεται, μία επιχείρηση η οποία επενδύει σε νέες παραγωγικές δυνατότητες, επενδύει στους εργαζόμενούς της, επενδύει στους προμηθευτές της. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει δημιουργώντας ευημερία, συλλογική ευημερία η οποία τροφοδοτεί συνολικά την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας Ηπείρου και φυσικά ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα αγωνιστούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων του γάλακτος, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που αντιστοιχούν στην ποιότητα του προϊόντος. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τον παραγωγό, αλλά αφορά και το τελικό προϊόν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα τη σημασία του ελληνικού brand στην πρωτογενή παραγωγή. «Μία κλαδική αυτο-οργάνωση η οποία έχει ως πρώτο σκοπό να προστατεύσει το προϊόν, να αναδείξει τη μοναδικότητά του και φυσικά να μπορέσει να αγωνιστεί συλλογικά, ώστε το προϊόν αυτό να κατακτήσει ολοένα και περισσότερες αγορές. Νομίζω ότι έχουμε κάνει κάποια πρώτα πολύ σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και θέλουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια και θέλουμε Δικαιοσύνη.

Και τι σημαίνει Δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη σημαίνει να εισπράττουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Δικαιοσύνη σημαίνει επίσης η φέτα η οποία πωλείται ως πραγματική φέτα, να μη βρίσκει ανταγωνισμό από άλλες “φέτες” που είναι φέτες μόνο κατ’ όνομα, διότι δεν πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες ορίζονται από την προστασία της ονομασίας προέλευσης», είπε.

Ευχαριστίες για τη στήριξη

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Γιάννης Βιτάλης και ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχ. Παναγιωτάκης αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην πορεία της γαλακτοβιομηχανίας και στο όραμα των μετόχων για περαιτέρω ανάπτυξη, που θα σημάνει ταυτόχρονα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Στα προβλήματα της μετακινούμενής κτηνοτροφίας και όχι μόνο αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης. Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης και Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Επισκέψεις σε εταιρείες των Ιωαννίνων

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα τα γραφεία της εταιρείας Natech, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη ψηφιακών τραπεζικών συστημάτων, έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ πελατολόγιο σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Θανάση Ναυρόζογλου για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις ευκαιρίες υψηλόμισθης απασχόλησης που προσφέρει η προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ τονίστηκε η δυνατότητα ευρείας στήριξης του τομέα μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Στον ψηφιακό τομέα δεν είναι εύκολο να βρεις χρηματοδότηση ειδικά σε αυτές τις εποχές. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ καλούς όρους χρηματοδότησης. Καταφέραμε και υπογράψαμε τη σύμβαση, οπότε αυτό θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε πολύ ευκολότερα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να δίνονται και σε άλλες εταιρείες», σημείωσε ο κ. Ναυρόζογλου. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι το RRF αφορά λίγους και μεγάλους. Να που αφορά πολύ περισσότερους τελικά», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, ο κ. Ναυρόζογλου επισήμανε ότι το 22% του προσωπικού έχει έρθει από εκεί. «Αυτή είναι η πραγματική ώσμωση των πανεπιστημίων με τον κόσμο της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας. Και βέβαια το ενδιαφέρον, είναι ότι έρχονται και από το εξωτερικό. Καταφέρνετε και προσελκύετε ανθρώπους, οι οποίοι γυρνάνε για να ζήσουν στα Γιάννενα. Και όχι μόνο Ηπειρώτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει και η δυνατότητα για βιομηχανικά διδακτορικά, μέσω συνεργασίας επιχειρήσεων με ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο εργαστήριο της νεοσύστατης εταιρείας του αγροδιατροφικού τομέα Nomad Premium Greek Honey, στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Βασίλη Ρήτα και Ελένη Πλαχούρα, και ξεναγήθηκε στους χώρους εξαγωγής και τυποποίησης, ενώ ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης νέων, καινοτόμων τροφίμων που θα απευθύνονται και σε αγορές στο εξωτερικό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ