Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 04:46
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2023
Πολιτισμός

Η «Μέθεξις του Χορό-χρόνου» από τον Παναγιώτη Τσιγκούλη

Off

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας από σήμερα Πέμπτη φιλοξενεί την έκθεση έργων του φωτογράφου Παναγιώτη Τσιγκούλη «Η Μέθεξις του Χοροχρόνου».

Η έκθεση αποτυπώνει και πραγματεύεται την ελκτική δύναμη που ασκεί η μουσική και ο χορός στον άνθρωπο. Τη μέθεξη στην οποία συμμετέχει ο χορευτής, έχοντας πολύτιμη συντροφιά τους μουσικούς της ζυγιάς ή της κομπανίας, με κύρια αναφορά στα παραδοσιακά δρώμενα τη περιοχής της Κόνιτσας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών κλαριτζήδων της πάνω Κόνιτσας, του Νικόλα Αλεξίου, του Βαγγέλη Μπέτζιου και του Μιχάλη Πανουσάκου.

«Με ενθουσιάζουν οι μορφές που χορεύουν ή τραγουδούν. Οι μορφές ανθρώπων που συμμετέχουν σε μια αμφίδρομη δυνατή σχέση, μεταξύ μουσικών και  χορευτών. Τα παραδοσιακά πανηγύρια και οι γάμοι στην περιοχή της Κόνιτσας, και όχι μόνο, ήταν αφορμή να βιώσω στιγμές που θα έμελλε να μείνουν χαραγμένες στη ματιά και τη μνήμη μου..! […]

Φωτογραφίζω για χρόνια τον στιγμιαίο εκείνο χρόνο που μοιάζει να απολιθώνεται κατά τη διαδικασία του χορού. Είναι η δύναμη της φωτογραφίας η οποία καταγράφει το δρώμενο, την «επιτόπια» Ιστορία, μα πιότερο είναι η μέθεξη στην οποία συμμετέχει ο χορευτής, έχοντας πολύτιμη συντροφιά τους μουσικούς της ζυγιάς ή της κομπανίας. Αισθάνεσαι πως ο πρωτοχορευτής, ειδικά ο μερακλής, ζει τη στιγμή εκείνη, μόνο για τον χορό, απαλλαγμένος από άλλα «επίγεια», ανάλαφρος, σαν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ορμώμενος από τη μαγευτική διεργασία του ήχου των οργάνων, του τραγουδιού, της αέναης κίνησης της Μούσας του χορού, καταθέτω τη ματιά μου αποζητώντας, ίσως, την προσωπική μου Μέθεξη», γράφει ο Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 21 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα- Παρασκευή 9.00π.μ.-3.00 μ.μ., Τετάρτη και 5.00 μ.μ.-8.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2655022298 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ποιος είναι

Ο Παναγιώτης Τσιγκούλης, σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα κατά τα έτη 1994-1998, στις σχολές Blow Up & Leica Academy.

Από το 1994-1999 εργάστηκε ως βοηθός Φωτογράφου σε Studio διαφημιστικής φωτογραφίας στην Αθήνα. Παράλληλα αναλάμβανε φωτογραφήσεις εκδηλώσεων και ρεπορτάζ.

Είναι εκπαιδευτής φωτογραφίας και video στο Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και εισηγητής σε σεμινάρια φωτογραφίας.

Εργάζεται ως φωτογράφος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η διαδρομή του στον κόσμο της φωτογραφίας ξεκινάει από πολύ νωρίς, όταν στην ηλικία των επτά βρέθηκε με τον πατέρα του Νίκο και αργότερα με τον συνέταιρό του Γιάννη Καπάιο, να εμφανίζει φιλμ και να εκτυπώνει Α/Μ φωτογραφίες στον σκοτεινό θάλαμο του οικογενειακού φωτογραφείου «Τσιγκούλη» και «Τσιγκούλη – Καπάιου» μετέπειτα. Το φωτογραφείο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50  και μετρά ως σήμερα 70 χρόνια δημιουργικής προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, του Πωγωνίου και του Ζαγορίου.

Είναι φωτογράφος τρίτης γενιάς καθότι ο παππούς του Δημήτριος Τσιγκούλης ήταν ο πρώτος διδάξας την Τέχνη της Φωτογραφίας. Έκτοτε η φωτογραφία είναι βίωμα, επάγγελμα, σπουδή και χόμπι.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και στα Ιωάννινα.

Έχει κάνεις τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια φωτογραφίζει επαγγελματικά σε στούντιο ή στο πεδίο, ανθρώπους, τις εκφάνσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες αυτών, αντικείμενα, αρχαιολογικά ευρήματα κ.α.

Η Διαφημιστική, το Πορτραίτο, η Ταξιδιωτική – Τοπίο, το Καλλιτεχνικό Ρεπορτάζ, είναι από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις στον θαυμαστό κόσμο της Φωτογραφίας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ