Επικαιρότητα

Κεντρικό πρόβλημα η έλλειψη χρηματοδοτήσεων

Off

Τα νεότερα από το μέτωπο των χρηματοδοτήσεων από τη γενική Κυβέρνηση προς τους φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι μάλλον αρνητικά, αφού και λόγω εκλογών, αλλά όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αυτοδιοίκησης και για οικονομικούς λόγους, οι μήνες που ακολουθούν δε θα είναι και οι πλέον εύκολοι για τους δήμους της χώρας.

Οι δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την απόδοση οφειλόμενων, αλλά και έκτακτων χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους, δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ επίσης δεν έχουν αντιμετωπιστεί και σοβαρά θέματα, που σχετίζονται με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και με την εξαίρεση των μικρών δήμων, με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων από την υλοποίηση προγραμμάτων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως είναι τα έργα οδικής ασφάλειας.

Τα παραπάνω ήταν μερικά αλλά σίγουρα τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου Αρταίων, ενώ προηγήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου, επίσης στον ίδιο χώρο.

Στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Αρταίων και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκαν επιγραμματικά σε μείζονα ζητήματα, με κυρίαρχα αυτά των οικονομικών και της υποστελέχωσης των δήμων.

Επιπλέον, ο κ. Τσιρογιάννης έθεσε υπόψιν της ΚΕΔΕ και το αίτημα ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση για την πρόβλεψη απόδοσης του ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων εσόδων της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά άνω των 15MW στην τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου αναφέρθηκε στα κριτήρια αποκλεισμού των μικρών δήμων για το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, που είχε ως συνέπεια 13 από τους 18 δήμους στην Ήπειρο να μην έχουν καν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν ακόμη οι τοποθετήσεις του δημάρχου Ηγουμενίτσας Γιαν. Λώλου, του δημάρχου Καραϊσκάκη Περ. Μίγδου, του δημάρχου Σουλίου Γιαν. Καραγιάννη, του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά, του δημάρχου Πρέβεζας Νικ. Γεωργάκου και του δημάρχου Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου.

«Πήραμε μόνο

υποσχέσεις..»

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ που ακολούθησε, επί των ερωτημάτων και προβληματισμών που τέθηκαν από τους δημάρχους, απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου τόνισε πως παρά τα συνεχή υπομνήματα και τις οχλήσεις το υπ. Οικονομικών δεν αντιλαμβάνεται την επείγουσα κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι, ακόμη και για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

«Δυστυχώς, δεν έχω νέα για τις χρηματοδοτήσεις, ούτε για τα 25 εκ. των οφειλών του προηγούμενου έτους, ούτε και για την απόδοση των 20 εκ. στις ΔΕΥΑ. Στην τελευταία περίοδο «έτρεξαν» αρκετά θέματα που μας βοήθησαν, ωστόσο σε τρία ζητήματα όπως είναι η διαχείριση των αδέσποτων, η ναυαγοσωστική και κυρίως η κινητικότητα των υπαλλήλων, συναντήσαμε κλειστές πόρτες. Για το ζήτημα επίσης της οδικής ασφάλειας, οφείλει η σημερινή Κυβέρνηση και η επόμενη να κατανοήσει, ότι είναι τεράστιο ζήτημα, για τους δήμους και κυρίως για τους μικρότερους. Παρατηρούμε, ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και δίνονται για την αγροτική οδοποιία και δεν υπάρχουν για την οδοποιία στο βασικό αστικό δίκτυο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Τέλος, για το νομοσχέδιο για τα «ζώα συντροφιάς», ο πρόεδρος της ΚΔΕ αφού τόνισε, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει υποχρέωση αποστολής του γενετικού υλικού στην Τράπεζα Γενετικής Ανάλυσης, ωστόσο συμπλήρωσε πως «… δυστυχώς, το υπουργείο άκουσε περισσότερο τις Φιλοζωικές οργανώσεις και λιγότερο τους δήμους».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ