Επικαιρότητα

Ανάγκη να ξεπεραστούν σημαντικές δυσκολίες

Off

Ενθαρρυντικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας για εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μία ποιοτική ζωή, σε σχέση τουλάχιστον με το πρόσφατο παρελθόν.

Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις με πλήθος αποτελεσματικών φαρμάκων, που προλαμβάνουν τις υποτροπές των νευρολογικών προβλημάτων για τους ασθενείς και έχουν μεταβάλλει την ίδια την πάθηση από ανίατη που θεωρούνταν πριν λίγα χρόνια σε αντιμετωπίσιμη, είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Όπως ανέφερε η δρ Βασιλική Κωσταδήμα, νευρολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που εορτάζεται την τελευταία Τετάρτη κάθε Μαΐου, η εξέλιξη της ασθένειας στο επίπεδο της αντιμετώπισής της είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, ειδικά μάλιστα αν κάποιος λάβει υπόψιν του, ότι επρόκειτο για μία ασθένεια που δεν ήταν εύκολα διαγνώσιμη στην αρχή και όταν αυτό γινόταν, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είχε ήδη επιδεινωθεί.

«Χρειάζεται βέβαια να έχουμε μία ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, γιατί δεν είναι μόνο το καθαρά ιατρικό σκέλος, αλλά και το κοινωνικό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολλοί ασθενείς με Σκλήρυνση δεν είναι σε θέση να εργαστούν γιατί αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα, αλλά και γνωσιακά, ενώ ένα επίσης χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι και η εξάντληση που τους αποτρέπει από μία πολύωρη ενασχόληση με την εργασία τους», ανέφερε η κα Κωσταδήμα.

Από την πλευρά της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ΒΔ Ελλάδας, η κα Βλασίου αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη φωταγώγηση δημόσιων κτιρίων, όπως το δημαρχείο Ιωαννίνων με το πορτοκαλί χρώμα, που είναι το χρώμα της ασθένειας.

Παράλληλα όμως στάθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν και σημαντικές δυσκολίες στην ελληνική κοινωνία για τους ασθενείς όπως είναι το ότι η Σκλήρυνση δε χαρακτηρίζεται ως χρόνια νόσος, και ως εκ  τούτου οι ασθενείς θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλονται στη διαδικασία της πιστοποίησης της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ, κάτι που δημιουργεί ζήτημα και για τους ασθενείς και για το σύστημα γενικότερα, όπως όμως και για το ιατρικό προσωπικό, που καλείται να υποβάλλει τις αιτήσεις για τους ασθενείς.

Στο ΠΓΝΙ λειτουργεί το ειδικό ιατρείο για ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, που εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τους ασθενείς από την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτ. Μακεδονία, με την κα Κωσταδήμα να λέει, ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς που γνωρίζουν, ότι στο ΠΓΝΙ μπορούν να τύχουν της καλύτερης αντιμετώπισης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ