Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 10:38
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Αυξάνονται οι αρμοδιότητες, περιορίζονται οι πόροι

Off

Φωνή απόγνωσης που έχει μετατραπεί όμως σε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», εκφράζουν οι περιφερειακοί αλλά και οι μεγάλοι αστικοί δήμοι στην Ήπειρο και σε όλη τη χώρα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και της απόλυτης αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει η Πολιτεία, αυξάνοντας τις αρμοδιότητές τους και περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τους διαθέσιμους πόρους.

Το παράδειγμα της σύστασης των Τμημάτων και των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο, είναι εξόχως χαρακτηριστικό, καθώς αφενός δεν προχώρησε η διαδικασία όσο γρήγορα έπρεπε και αφετέρου και κυριότερα, οι δήμοι κλήθηκαν να στελεχώσουν τα γραφεία αυτά με προσωπικό από το ήδη υπάρχον, το οποίο «βάφτισαν» ως εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας. Είναι οι ίδιοι υπάλληλοι των δήμων όμως σε διάφορες υπηρεσίες, που καλούνται να συνδράμουν και να προσφέρουν σε εθελοντική βάση για την Πολιτική Προστασία, με το πλέον ειρωνικό να είναι ακριβώς, ότι υπάρχουν πλέον και έχουν κατανεμηθεί και μέσα όπως οχήματα, τα οποία παραμένουν στα εργοτάξια, αφού δεν υπάρχουν οδηγοί και χειριστές.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου στην Ελεούσα.

Η διατύπωση της πρόθεσης για την επίτευξη της συνεργασίας στο μέγιστο βαθμό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο που απλώς επιβεβαιώνεται σε κάθε συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος, επισημαίνοντας όμως πως είναι υποτυπώδης η βοήθεια που έχουν οι δήμοι, χωρίς προσωπικό και με ελάχιστη χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους.

Οι φετινές συνθήκες είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου, που έχουν μετατρέψει χιλιάδες στρέμματα σε «μπαρουταποθήκη» με καύσιμη ύλη, έτοιμη να εκραγεί.

Ο κ. Πλιάκος ζήτησε τη συνδρομή και ευαισθητοποίηση των πολιτών καλώντας τους να συνδράμουν και εκείνοι στην άνιση «μάχη» που δίνουν οι υπηρεσίες για τον καθαρισμό οικοπεδικών εκτάσεων από τα χόρτα. «Θα πρέπει να προχωρούν έγκαιρα στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους και να απομακρύνουν τα υλικά για να μην αποτελούν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είχαν τον «καταστροφέα»,

δεν είχαν χειριστή

Αναφέρθηκε επίσης στην προνοητικότητα  που έχει επιδείξει ο δήμος Ζίτσας με τη διάθεση πίστωσης 127.000 ευρώ για την αγορά ενός γεωργικού ελκυστήρα – «καταστροφέα» το οποίο αφού ξεπέρασε το «σκόπελο» της πρόσληψης χειριστή έχει μπει στη «μάχη» για τον καθαρισμό δρόμων και κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα ο κ. Πλιάκος ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης για ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα “Antinero” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον καθαρισμό και την συντήρηση δασικών δρόμων.

«Ευελπιστούμε πως με την ένταξή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διανοιχθούν και θα καθαριστούν δασικοί δρόμοι που διευκολύνουν στην αντιπυρική προστασία των οικισμών και ευχαριστούμε για τη συνδρομή του τον συντοπίτη μας πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά», υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος.

Κλείνοντας στάθηκε στη δημιουργία των Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως τόνισε «ευελπιστεί να αναλάβουν το σχεδιασμό και την ευθύνη, λόγω αρμοδιότητας και εξειδίκευσης, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών».

 

Εντός του μήνα το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο

Παίρνοντας το λόγο ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί η Πολιτική Προστασία δίνοντας έμφαση στη νέα διάταξη που αφορά στην οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη πυρκαγιά. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εκκένωση.

Η άμεση επέμβαση και η άμεση επικοινωνία είναι το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιώργος ανακοινώνοντας πως και φέτος  το ελικόπτερο, θα βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να επιχειρήσει από αέρος όποτε κριθεί αναγκαίο.

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους, ο διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Αστυνόμος Α’ Ιωάννης Κοκκίνης, ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Αστυνόμος Β’ Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο εκπρόσωπος του 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Ιωάννης Φασούλας, ο Δασολόγος του Δασαρχείου Ιωαννίνων, Βασίλειος Σταύρου  και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Μανόλης Καλλιαρέκος.

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου τοποθετήθηκαν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας και ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Γρίβας επισημαίνοντας με τη σειρά τους τη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του δήμου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ