Επικαιρότητα

Καλύτερη προστασία των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων

Off

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για συνομιλίες σχετικά με νέους κανόνες για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα που έχουν ιδιότητες ή είναι γνωστά λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους) θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Οι διαδικτυακοί τομείς («internet domains») που καταχρώνται το όνομα μιας ΓΕ πρέπει να κλείνουν αυτόματα ή να εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που την χρησιμοποιεί νόμιμα. Για τον σκοπό αυτό, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα πρέπει να θεσπίσει σύστημα προειδοποίησης για την καταχώριση ονομάτων τομέα στο διαδίκτυο.

Το Κοινοβούλιο ζητά οι ΓΕ να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα: όσα περιέχουν ένα συστατικό ΓΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της ΓΕ, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί.

Η καταχώριση των ΓΕ θα πρέπει να είναι ταχύτερη, λένε οι ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει μόνο πέντε μήνες περιθώριο για την καταχώριση νέας ΓΕ. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές στις υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς η Επιτροπή να χρειάζεται να τις ελέγξει εκ νέου. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή διαθέτει μοναδική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και, ως εκ τούτου, εκείνη, και όχι το γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα των ΓΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους. Θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση μιας ονομασίας ΓΕ και την εποπτεία της ορθής χρήσης της. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού που φέρει το χαρακτηρισμό ΓΕ.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο σημαίνει σπάνια καλά νέα για τους γεωργούς μας, στηρίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο αγροδιατροφικό σύστημα, προς όφελος των αγροτικών περιοχών μας. Η θέση του Κοινοβουλίου θα εξελίξει το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ για την ΕΕ και αντιπροσωπεύει την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αριστεία του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ. Οι ΓΕ αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας κληρονομιά, αλλά αποτελούν επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αξίας χωρίς την ανάγκη επένδυσης δημόσιων πόρων. Χάρη στην ισχυρή εντολή που ψηφίστηκε σήμερα, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με ένα ισχυρότερο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών μας.»

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει και αυτό τη θέση του.

Η προστασία

Οι ΓΕ προστατεύονται από την ΕΕ από τη δεκαετία του 1970. Σήμερα, το μητρώο ΓΕ της ΕΕ περιέχει σχεδόν 3.500 εγγραφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αξία πωλήσεων 74,8 δισ. ευρώ. Η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι συχνά διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση.

Εγκρίνοντας το ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για μείωση της τυποποίησης των προϊόντων και αναγνώριση τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών και παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων, όπως εκφράστηκαν στις προτάσεις 12(3) των προτάσεων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ