Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:31
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα από το ΕΣΠΑ

Off

Με ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων σε ύψος 116% εκτιμάται ότι θα «κλείσει» για την Περιφέρεια Ηπείρου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, της έβδομης και τελευταίας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στο κατώφλι υλοποίησης της νέας.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε λίγες ώρες πριν την αντίστοιχη συνεδρίαση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, με την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Παπανικολάου να παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία του απολογισμού.

Όπως είπε, παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς και της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ και Επενδύσεων, συνολικά στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020 έγιναν 106 προσκλήσεις, εκ των οποίων οι 63 αφορούσαν έργα με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και 43 με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ. Συνολικά εντάχθηκαν 5.420 έργα εκ των οποίων 5.056 στο ΕΤΠΑ και 364 στο ΕΚΤ. Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% οι δαπάνες στο 95% και εκτιμάται, ότι το πρόγραμμα θα «κλείσει» για την Ήπειρο με ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων στο 116%.

Για ένα εξαιρετικό αποτύπωμα στην Ήπειρο, σε μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επηρέασαν όπως ανέφερε την καθημερινότητα, αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν, υπεύθυνος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πρόσθεσε, ότι η τεχνογνωσία και η πρακτική που εφαρμόστηκε και ακολουθήθηκε την τρέχουσα περίοδο, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη καλύτερη συνεργασία και σε άλλους τομείς.

Η κα Μπακοπούλου, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αναφέρθηκε σε απτά αποτελέσματα υλοποίησης έργων μέσω του εν λόγω Ταμείου στην Ήπειρο, όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία εννέα Τοπικών Μονάδων Υγείας, 10 Κέντρων Κοινότητας, καθώς επίσης και στη δημιουργία 288 νέων θέσεων εργασίας, με την αξιοποίηση δράσεων από 263 εταιρίες στην Ήπειρο, που στήριξαν την πρωτοβουλία για νέες θέσεις εργασίας.

Η δυναμική ανάπτυξης

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Καχριμάνης τόνισε πως η Ήπειρος χαρακτηρίζεται από μία δυναμική ανάπτυξης, που όμοιά της, δύσκολα απαντάται σε εθνικό επίπεδο. Στάθηκε στα βήματα και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την εξωστρέφεια, τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα παραγωγής, τον τουρισμό, τις δομές δημόσιας υγείας, την παροχή υπηρεσιών και εσχάτως και στην καινοτομία.

«Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε μία Ήπειρο που όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω.

Στην περίοδο 2014-2020 επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας – πρόνοιας και της παιδείας, και των κοινωνικών παροχών -υπηρεσιών. Κάναμε σοβαρά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων,  την ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος, σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Κάναμε την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ίσως είναι και η μοναδική στο 2014-2020. Κάναμε δράσεις στην καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Καχριμάνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημασία που έχει για την Ήπειρο και συνολικά για τη χώρα, η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

«Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Όχι μόνο με την απορρόφηση αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν. Οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουμε ότι απαιτείται για να αποδοθεί στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει και δεν πρέπει να ξεχνάμε  τα 45 εκ. που δώσαμε σε περίπου 4.000 επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Σήμερα αυτές πέρασαν όλες τις δυσκολίες είτε από την πανδημία είτε από τον πόλεμο και  συνεχίζουν τη λειτουργία τους  προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε.

Το αποτύπωμα

των Κοινωνικών Παροχών

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου, όπως το Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους από την ΕΨΕΠ στα Ιωάννινα.

Αξίζει ωστόσο να σταθεί κάποιος και στα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον τομέα των Κοινωνικών Παροχών και τις Υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν στην προγραμματική περίοδο που είναι μεταξύ άλλων:

• 358 voucher προσχολικής αγωγής & δημιουργικής απασχόλησης για ΑμεΑ

• 14.935 voucher για παροχή φροντίδας σε παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς

• 10 Κέντρα Κοινότητας με 25.174 εξυπηρετούμενα άτομα

• 4 δομές προς όφελος γυναικών και παιδιών θυμάτων βίας, υπηρεσίες σε 1.742 γυναίκες και φιλοξενία σε 139 γυναίκες & παιδιά

• 5 δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης & 2 δομές διημέρευσης ΑμεΑ, υπηρεσίες σε 80 ωφελούμενους

• παράλληλη στήριξη 138 παιδιών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

• λειτουργία 9 ΚΗΦΗ, υπηρεσίες σε 399 άτομα

• 15 Δομές παροχής βασικών αγαθών, υπηρεσίες σε 7.391 άτομα

• λειτουργία 9 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ωφελούμενοι 5.405 άτομα

• λειτουργία 5 Δομών αντιμετώπισης εξαρτήσεων, ωφελούμενοι 691 άτομα

• 6 Δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, υπηρεσίες σε 635 ωφελούμενους

• Ενισχύθηκε η λειτουργία 13 Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης για επιπλέον 4 μήνες.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ