Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο Οργανισμός για τις υπηρεσίες του Δήμου

Off

Τη δημόσια δέσμευση ότι εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν εκ νέου την παρούσα δημοτική αρχή στις εκλογές του Οκτωβρίου και της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης να συνεχίσει το έργο της και την επόμενη τετραετία, τον Ιανουάριο του 2024 θα καταθέσει εκ νέου τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προς ψήφιση, ανέλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Μόλις την Παρασκευή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση και εισήγηση της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας απορρίφθηκε, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δεν έχουν επιτρέψει και σε άλλα θέματα, όπως και σε αυτό να υπάρξει υπερψήφιση. Με μόλις 13 θετικές ψήφους, η εισήγηση δεν εγκρίθηκε, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σύσσωμη τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, ελλιπή προετοιμασία αλλά και έλλειψη διαλόγου και τον Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ να ασκεί ακόμη πιο επιθετική κριτική στη δημοτική αρχή.

Σε όλα τα παραπάνω επιχείρησε να απαντήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας εξηγώντας καταρχάς γιατί είναι θέμα καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, η υπερψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Έτσι είπε ότι ο νέος Οργανισμός όχι μόνο δεν καταργούσε θέσεις εργασίας, όπως κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή, αλλά προέβλεπε την δημιουργία επιπλέον 346 θέσεων και σε ειδικότητες που ο δήμος έχει τεράστιες ανάγκες, όπως είναι τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι.

Τα κενά αυτά εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου δεν μπορούν να καλυφθούν σήμερα, ούτε μέσω της κινητικότητας των υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχουν οι εν λόγω θέσεις στο οργανόγραμμα.

«Η δομή του δήμου είναι παρωχημένη. Οι υπηρεσίες αιμορραγούν από την κινητικότητα ενώ εμείς δεν μπορούμε να επωφεληθούμε και να καλύψουμε κενά που υπάρχουν. Δεσμεύομαι προς τους εργαζόμενους του δήμου και τους πολίτες ότι τον πρώτο μήνα του 2024 και αφού κερδίσουμε τις εκλογές, η παράταξή μου θα φέρει προς ψήφιση τον οργανισμό ο οποίος θα είναι ασπίδα του δήμου για τα επόμενα χρόνια. Καλώ και τις υπόλοιπες παρατάξεις να αναλάβουν την ίδια δέσμευση», υπογράμμισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο διάλογος με τις υπηρεσίες ήταν εξαντλητικός ενώ από το 2019 μέχρι και σήμερα, καμία παράταξη δεν έφερε προς συζήτηση μία πρόταση για το νέο Οργανισμό, αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε, ήταν όπως είπε, να καταψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής.

«Όσοι κόπτονται σήμερα για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν έφεραν ούτε μία πρόταση για αυτό. Αποφάσισαν όμως να καταψηφίσουν την εισήγηση για ένα σύγχρονο Οργανισμό ενώ την ίδια στιγμή παραδέχονταν, ότι είναι απαραίτητος», ανέφερε για να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» και η κα Καλογιάννη.

«Η κα Καλογιάννη έφερε μία πρόταση που στηρίζεται στη δημιουργία δύο Γεν. Διευθύνσεων. Αν υποθέσουμε, ότι μία τέτοια πρόταση γινόταν αποδεκτή, θα καταργούσε τη φιλοσοφία της εισήγησης στην οποία είναι δομημένος ο νέος Οργανισμός. Πιστεύω επίσης, ότι και τον Ιανουάριο του 2023 να είχαμε φέρει προς ψήφιση τον Οργανισμό, ίδια θα ήταν η στάση της αντιπολίτευσης», ανέφερε.

Ο κρίσιμος χρόνος

Απαντώντας επίσης στην κριτική ότι η χρονική συγκυρία λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν είναι η κατάλληλη για να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις, ο δήμαρχος αποστασιοποιήθηκε από την αντίληψη αυτή, λέγοντας, ότι δε μπορεί να ορίζεται με τέτοιον τρόπο ένας «κρίσιμος» πολιτικός χρόνος για να μην λαμβάνονται αποφάσεις.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την έννοια του κρίσιμου χρονικού διαστήματος, που οδηγεί τον δήμο ή αντίστοιχα την εκάστοτε Κυβέρνηση να μη μπορούν να λάβουν πρωτοβουλίες ή να νομοθετήσουν ως τη λήξη της θητείας τους. Αυτό ισχύει για το χρόνο μετά τις εκλογές και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων στη νέα δημοτική αρχή. Θα μπορούσαμε άλλωστε να υπενθυμίσουμε, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπέγκα το έκανε αυτό όταν δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η θητεία της δικής μας δημοτικής αρχής προχώρησε σε μία μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ (σ.σ για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου) που έβαλε τη δική μας δημοτική αρχή σε περιπέτειες. Σήμερα η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται σε κανονικό πολιτικό χρόνο. Είμαστε μέσα στη θητεία μας. Και όταν μας αρνείται κάποιος την λήψη αποφάσεων είναι σαν μας αρνείται να διοικούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για μείζονα θέματα της περιοχής μας» υπογράμμισε.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ