Τελευταία Νέα

Πανέτοιμος και με τον κόσμο στο πλευρό του ο ΠΑΣ
Με «σφραγίδα» ΥΠΕΘΑ η απαξίωση της επετείου απελευθέρωσης
«Μια συνηθισμένη μέρα…» στην Δημοτική Πινακοθήκη
Με συναίνεση η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου
ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Η Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας
Υπάρχει ανάγκη για νέο στρατηγικό σχέδιο για την Ήπειρο
Τα του Καίσαρος…
Κινητό Κέντρο επιχειρήσεων και στην Ήπειρο
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Στη διοίκηση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝΙ Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Σοβαρό τροχαίο στη Νιάρχου, ευτυχώς χωρίς θύματα
Εκδήλωση της «Νίκης» με τον Δ. Νατσιό
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 10:35
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Μακριά ακόμα από το επιθυμητό επίπεδο

Off

Όσο καλές είναι οι προθέσεις της Πολιτείας και των φορέων που την εκπροσωπούν, όσο κι αν οι εργαζόμενοι στις δομές κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις και ανάγκες, άλλο τόσο μακριά βρίσκεται η Ελλάδα από το να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο για την παιδική προστασία με βάση τουλάχιστον τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Το συμπέρασμα αυτό είναι ένα μόνο από τα πρώτα που εξήχθησαν στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του διήμερου οδοιπορικού στις Μονάδες Προστασίας Παιδιού» που διοργανώνουν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Οι εργασίες του διημέρου ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι, σε βαρύ κλίμα λόγω της τραγωδίας στην Πύλο με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δέσποινα Καμπούρη να αναφέρεται σε αυτό, και οι παριστάμενοι να τηρούν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων.

Η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Χριστ. Κωτσαντή και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφέρθηκαν στη συνεργασία δήμου και περιφέρειας αντίστοιχα με τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και γενικότερα στην ανάγκη, η συνεργασία αυτή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη χαρακτήρισε την παιδική προστασία και την προστασία της οικογένειας ως την κορωνίδα των προσπαθειών του Κέντρου από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της.

«Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων μονάδων με την ίδια αλλά και μεταξύ τους, ώστε να επιτελείται ο βασικός μας στόχος που είναι να προλαβαίνουμε τα προβλήματα αντί να τα θεραπεύουμε.

Η Πρόνοια είναι οι άνθρωποί της και αυτό που θέλουμε μέσα από τη διημερίδα είναι να βοηθήσουμε την Πολιτεία να λάβει αποφάσεις με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική παιδική προστασία και φροντίδα των παιδιών», ανέφερε η κα Τσολάκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Δημ. Τσουμάνης πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Κατ. Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και οι πρόεδροι των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία.

«Γροθιά στο στομάχι»

Η πρώτη εισήγηση ήταν της Συνηγόρου του Παιδιού, Θεώνης Κουφονικολάκου που παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του παιδιού, με μία σειρά ελλείψεων που θα πρέπει να καλυφθούν αλλά και με λανθασμένες αντιλήψεις για το ρόλο των δομών κλειστού τύπου.

Μεταξύ άλλων η κα Κουφονικολάκου στάθηκε στην υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ και στις περιφέρειες, στην έλλειψη διεπιστημονικότητας και διασύνδεσης, στην εφαρμογή ανομοιογενών πρακτικών για την προσέγγιση του ανηλίκου – θύματος κακοποιητικής συμπεριφοράς αλλά και στο ότι η Εισαγγελία δε διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία να ανταποκριθεί στον κομβικό της ρόλο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην απροθυμία που ξεκινά από το φόβο των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να μη μπλέξουν με νομικές ενέργειες και να αναφέρουν ενδείξεις κακοποίησης κάποιοι μαθητή.

Επίσης, παρουσίασε και αποτελέσματα πολυετών ερευνών και μελετών, σύμφωνα με τα οποία καταρρίπτεται ο μύθος, ότι υπάρχουν και δομές κλειστού τύπου, που είναι καλές για τα παιδιά.

«Όλες οι δομές κλειστού τύπου είναι δομές κακοποιητικές. Αποδεικνύεται, ότι η παραμονή ενός παιδιού για πέντε μήνες σε μία τέτοια δομή, του στερεί ένα μήνα σωματικής ανάπτυξης, 20 βαθμούς λιγότερους στα τεστ νοημοσύνης και σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη γνωστικών, συναισθηματικών και ψυχοσυναισθηματικών δεξιοτήτων», σημείωσε.

Τέλος, η κα Κουφονικολάκου στάθηκε στο ότι οι πολιτικές στην Ελλάδα για την προστασία του παιδιού δε μπορούν να είναι αποτελεσματικές, όσο χρηματοδοτούνται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με χρονοδιάγραμμα λήξης.

Η παραδοχή των

Εισαγγελικών αρχών

Όσα ανέφερε η Συνήγορος του Παιδιού αποτέλεσαν την αφορμή για το περιεχόμενο της εισήγησης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ιωαννίνων κας Σταυράτη, που παραδέχθηκε, ότι ενώ το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για την προστασία του παιδιού, είναι δραματικές οι ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα.«Πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν Εισαγγελείς ανηλίκων πλήρους απασχόλησης και της Πάτρας όπου υπάρχει Εισαγγελέας ανηλίκων μερικής απασχόλησης, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, τα καθήκοντα εκτελούν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, μαζί με το πλήθος των άλλων αρμοδιοτήτων τους. Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή στις Εισαγγελίες για να στηρίξουμε ένα όσο μεγάλο έργο για την προστασία των παιδιών και επιπλέον δεν έχουμε καμία εκπαίδευση και καμία σχετική επιμόρφωση», ανέφερε.

Η κα Σταυράτη πρότεινε ώστε σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια της χώρας να ορίζεται ένας Αντιεισαγγελέας Εφετών με αποκλειστική απασχόληση και συνεχή επιμόρφωση στα θέματα της προστασίας του παιδιού.

Η διημερίδα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο στο ξενοδοχείο Du Lac.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ