Επικαιρότητα

Ένα πολιτιστικό γεγονός, που ξεπερνά τα όρια της πόλης

Off

Ένα πολιτιστικό γεγονός, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της πόλης των Ιωαννίνων, της Ηπείρου, ακόμη και της χώρας είναι τα Plasmata II, η πρωτοβουλία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που άνοιξε από χθες και επίσημα τις πύλες της στο παραλίμνιο.

Για τρεις ολόκληρες εβδομάδες το παραλίμνιο των Ιωαννίνων, από την πλατεία Μαβίλη μέχρι την περιοχή «Σκάλα», φιλοξενεί συνολικά 19 έργα, πρωτότυπες συνθέσεις εικαστικών που συνδιαλέγονται με την ίδια την πόλη και την ιστορία της. Εκτός από τα 19 έργα όμως υπάρχουν και 10 ακόμη σταθμοί που αφηγούνται ξεχωριστές ιστορίες της πόλης, εντυπωσιάζοντας όχι μόνο τον επισκέπτη, αλλά και τον κάτοικο, που βλέπει την πόλη από μία διαφορετική σκοπιά.

Για τρεις εβδομάδες μέχρι τις 9 Ιουλίου, από τις 18.00 μέχρι τα μεσάνυχτα εκτός από την έκθεση των έργων που εκτίθενται στο παραλίμνιο, που για αυτές τις ώρες θα πεζοδρομείται, θα υπάρχουν συναυλίες, εργαστήρια, περιηγήσεις, για όλους, με ελεύθερη είσοδο.

Πρώτη παρουσίαση

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της έκθεσης η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με όλους όσοι συνέδραμαν στην δημιουργία του πολιτιστικού γεγονότος του καλοκαιριού – έστω κι αν αυτό δε λέει να έρθει ακόμη – παρουσίασαν λεπτομερώς την πρωτοβουλία από τη σύλληψη της ιδέας και τις πρώτες συζητήσεις μέχρι το τελικό «παραγόμενο προϊόν».

Με πολλές προσωπικές αναφορές, αφού τα Ιωάννινα είναι ο γενέθλιος τόπος, η διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας για τα Plasmata των Ιωαννίνων, με υπόμνηση στην πρώτη συζήτηση με τον αείμνηστο δήμαρχο Μ. Ελισάφ το 2021.

«Πάντα ήθελα να κάνουμε κάτι στα Γιάννενα, αλλά όχι κάτι απλώς για να λέμε, ότι το κάναμε στα Γιάννενα. Ήθελα να είναι κάτι υψηλού επιπέδου, διεθνούς εμβέλειας που δε θα είναι καλό για τα Γιάννενα, αλλά θα είναι αυτό που αξίζει στα Γιάννενα και νομίζω ότι το καταφέραμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Παναγιωτάκου.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Δημ. Παπαγεωργίου, που τόνισε πως τα Plasmata II προσδίδουν υπεραξία στην πόλη, που αλλάζει επίπεδο, αναδεικνύει τις νέες της δυνατότητες και κυρίως αποτελούν μία νέα αφετηρία δημιουργίας και έμπνευσης για όλους.

«Μία πόλη που υποδέχεται και ανέχεται»

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου από την πλευρά του τόνισε ότι αυτό που κεντρίζει τον επισκέπτη και είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει, είναι η οικειοποίηση του χώρου από τα έργα, αλλά και η αμφίδρομη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του χώρου και των έργων. «Κάποια από τα έργα είχαν παρουσιαστεί και στην Αθήνα, όμως εδώ δείχνουν αλλιώς. Στα Γιάννενα δεν ήρθαμε για κάτι άλλο, αλλά γιατί τα Γιάννενα είναι ο κατάλληλος τόπος για να γίνει κέντρο πολιτισμού. Μία πόλη, που υποδέχεται, δέχεται και ανέχεται. Τα Plasmata II έχουν ως επίκεντρο τους ανθρώπους και ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει την κρυμμένη ενέργειά τους», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις των συντελεστών της έκθεσης, με τα στελέχη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, να εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τις τοπικές αρχές και τους φορείς για τη σημαντική τους βοήθεια.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ