Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 09:47
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Διαστάσεις παίρνει η εξάρτηση νέων από το διαδίκτυο

Off

Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάρτηση νέων ακόμη και ανηλίκων από το διαδίκτυο, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις εφαρμογές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ακραίας μορφής όμως, απασχόλησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ήπειρο τις τελευταίες εβδομάδες και ήρθε στο προσκήνιο από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και τον επιστημονικά υπεύθυνο Γιάννη Παπαχρήστου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαχρήστου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα αιτήματα φορέων κυρίως από σχολεία, για να υπάρξει ενημέρωση εντός της σχολικής κοινότητας για την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τους κινδύνους αυτής.

Το περιστατικό όμως που κινητοποίησε διαφορετικά αντανακλαστικά και θα πρέπει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση είναι η εισαγγελική εντολή που δόθηκε από τις Εισαγγελικές αρχές της Άρτας ώστε τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας 8, 11 και 15 ετών να τύχουν της ανάλογης φροντίδας υποστήριξης σε κάποια δομή, για την απεξάρτησή τους από το διαδίκτυο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου τα δύο από τα παιδιά είχαν πολλές απουσίες από το σχολικό τους περιβάλλον τα τρία τελευταία χρόνια, κατάσταση που προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορικά με την τύχη των παιδιών όμως, το ΚΕΘΕΑ δε διαθέτει δομές ανηλίκων και έτσι απέρριψε το έγγραφο των εισαγγελικών αρχών, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.

«Το περιστατικό αυτό με την εισαγγελική εντολή από την Άρτα μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, αλλά δε διαθέτουμε καμία δομή ανηλίκων ώστε να ανταποκριθούμε και γι’ αυτό ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα ότι δε μπορούμε να ανταποκριθούμε. Για τέτοια περιστατικά απαιτείται εξειδικευμένη δομή, με εξειδικευμένο προσωπικό παιδοψυχίατρων που εμείς τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δε διαθέτουμε», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος.

Τι είχε πει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων

Το ερώτημα έχει να κάνει με το πού μπορούν να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά για να τύχουν της φροντίδας που χρειάζονται και να απεξαρτηθούν από το διαδίκτυο, καθώς άγνοια δήλωσε και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, που έχει απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας για ανήλικους με τις δομές του στα Ιωάννινα, στην Πωγωνιανή και στους Φιλιάτες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες στη διημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου στα Ιωάννινα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων κα Σταυράτη που συμμετείχε ως ομιλήτρια είχε πει μεταξύ άλλων, πως όταν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει τα παιδιά για διάφορους λόγους να φύγουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το δυσκολότερο που καλείται να κάνει ο Εισαγγελέας είναι να βρει μία κατάλληλη δομή, που θα δεχθεί κιόλας να αναλάβει τη φιλοξενία και τη φροντίδα τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ