Πολιτισμός

7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΩΔΩΝΗΣ Πρεμιέρα με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς στην αρχαία Δωδώνη

Off

Με μία ιστορική συναυλία ανοίγει τις πύλες του σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου το 7ο Φεστιβάλ Δωδώνης με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, επσης όμως και άλλα δύο σημαντικά τοπόσημα του δήμου Δωδώνης, τις πηγές του Αχέροντα και τη λίμνη Βηρού.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Δωδώνης γίνεται με τον σπουδαίο Σέρβο μουσικοσυνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς, που «επιστρέφει» και αυτός στην αρχαία Δωδώνη μετά από σχεδόν 30 χρόνια, με τη μπάντα του, σε μία συναυλία που επισημοποιεί και επικυρώνει τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ, όπως έγινε και πέρυσι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης. Το απόγευμα της Τετάρτης στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δόθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης του Φεστιβάλ από τον δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, παρουσία εκπροσώπων των μεγάλων χορηγών του Φεστιβάλ.

Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει καταφέρει να εμπεδώσει το Φεστιβάλ Δωδώνης με τους σταθερούς χορηγούς του και ασφαλώς, πρώτα και κύρια, με τους πιστούς θεατές του που προσμένουν και φέτος την έναρξη του προγράμματος, σε μια διοργάνωση που οδεύει αισίως στη συμπλήρωση της μιας δεκαετίας ζωής.

Οι μεγάλοι χορηγοί του Φεστιβάλ Δωδώνη είναι:

– η εταιρεία ΒΙΚΟΣ,

– η Energean και

– η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Μόνιμοι συμπαραστάτες της διοργάνωσης επίσης, είναι οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και «ΝΕΑ ΟΔΟΣ».

Ο κ. Ντακαλέτσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία και τη διευκόλυνση που παρείχε στη διοργάνωση και του φετινού Φεστιβάλ, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο χρηματοδοτεί μέρος της δαπάνης της διοργάνωσης.

Ο δήμαρχος Δωδώνης τόνισε πως το Φεστιβάλ Δωδώνης δημιουργήθηκε και άνοιξε τα φτερά του στη διάρκεια των δύο τελευταίων θητειών της ίδιας δημοτικής αρχής και άντεξε, στη διετή δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος των διοργανωτών είναι τα επόμενα χρόνια, το Φεστιβάλ Δωδώνης να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και πάνω στις σταθερές συνέργειες που ήδη έχουν επιτευχθεί, να στηριχθούν νέες συνεργασίες για το μέλλον του θεσμού.  «Είναι μια διοργάνωση που προκαλεί επισκεψιμότητα, εξαιτίας της μοναδικής εμπειρίας του να απολαύσει κανείς μια θεατρική ή άλλη παράσταση, μέσα σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία θεατρικά μνημεία της Ελλάδας. Στοχεύουμε λοιπόν, εφόσον θα συνεχίσουμε να είμαστε η δημοτική αρχή του Δήμου Δωδώνης, να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας και όσο εξελίσσεται και η αναστηλωτική διαδικασία στο κοίλο του θεάτρου και στα γύρω μνημεία, να συνθέτουμε τα επόμενα χρόνια, μια μοναδική, αξέχαστη πνευματική εμπειρία για τον επισκέπτη, σε απόλυτη συνεννόηση πάντα, με την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Οι χορηγοί

Ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Ιωάννης Βουγιούκας, εξέφρασε τη χαρά του που το τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται και φέτος στην εκκίνηση της σπουδαίας πολιτιστικής διοργάνωσης, η οποία λαμβάνει χώρα σε έναν τόπο ιστορικό και επιβλητικό. «Για δεύτερη συνεχή χρονιά στηρίζουμε ως μεγάλος χορηγός το 7ο Φεστιβάλ Δωδώνης, ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δρώμενο που αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό της Ηπείρου και δίνει σημαντική ώθηση στην τοπική κοινωνία, προβάλλοντας παράλληλα την Περιφέρεια της Ηπείρου σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση και όλους όσους συμμετέχουν στη διοργάνωση και υλοποίηση ενός υψηλού επιπέδου πολιτιστικού γεγονότος με διεθνή προσανατολισμό. H Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει ενεργά εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα που ωφελούν όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Ηπείρου».

Εκ μέρους της Energean, ο διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης και Εταιρικής Επικοινωνίας κ. Σωτήρης Χιωτάκης εξέφρασε τη χαρά του, υπερηφάνεια και δέος για το χώρο φιλοξενίας του Φεστιβάλ Δωδώνης. «Από μόνος του αυτός ο χώρος, μαζί με ό,τι συμβολίζει ήταν αρκετός για να μας πείσει ότι αυτό το Φεστιβάλ χρειάζεται μια σημαντική στήριξη, γιατί θα στην δώσει πίσω.

Και διαπιστώνουμε κάθε χρόνο, σημαντικής ποιότητας παραστάσεις, πάρα πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καλλιτέχνες διεθνούς και τοπικής εμβέλειας, με κλασικές και ανατρεπτικές παραστάσεις που έχουν συζητηθεί πάρα πολύ και σε άλλα Φεστιβάλ, μια συνταγή δηλαδή που προοιωνίζεται μια επιτυχημένη και φέτος διοργάνωση», ανέφερε ο κ. Χιωτάκης, προσθέτοντας πως αποτελεί συνειδητή επιλογή της Energean να στηρίζει τέτοιους θεσμούς.

Ο κ. Ντακαλέτσης διάβασε τέλος το μήνυμα της εταιρείας ΒΙΚΟΣ που «με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στηρίζει για μια ακόμα φορά, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια, ένα θεσμό που προάγει τον πολιτισμό και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την Ήπειρο. «Το Φεστιβάλ Δωδώνης είναι για εμάς συνώνυμο με τους επιβλητικούς χώρους, τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τον ελληνικό πολιτισμό. Η καλλιέργεια του πνεύματος αποτελεί για την ΒΙΚΟΣ ΑΕ ως εταιρεία, οικουμενική αξία και επείγουσα προτεραιότητα» καταλήγει το μήνυμα.

Το πρόγραμμα

του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δωδώνης έχει ως εξής:

– 28 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Govan Bregovic & The Wedding and Funeral Band:Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Goran Bregović αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο συνθέτης, μουσικός, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός με τη μεγαλύτερη επιρροή που σημάδεψε τη μουσική σκηνή των Βαλκανίων στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Αδυνατώντας να περιοδεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Goran άδραξε την ευκαιρία να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ με πέντε έργα, γραμμένα για τρία σόλο βιολιά, μια συμφωνική ορχήστρα, ένα σεξτέτο με ανδρικές φωνές και φυσικά το συγκρότημα Wedding and Funeral Band.

– 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Εθνικό Θέατρο «Σφήκες» του Αριστοφάνη: Πρόκειται για μια διασκευή της δηκτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, μία ανατρεπτική δημιουργός η οποία στρέφει τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, σαρκάζοντας τις σύγχρονες παθογένειες με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Στους Σφήκες ο ποιητής σατιρίζει με ευφάνταστο τρόπο τη μανία των Αθηναίων να λύνουν δικαστικά τις διαφορές τους, αλλά και τις ρωγμές του δικαστικού συστήματος που επέτρεπε σε επιτήδειους να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη προς όφελός τους.

– 1 Αυγούστου (Πανσέληνος), Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – «μεταΜέλισσες»: Η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Alex Sid και ο Γιάννης Βασιλώτος, μας προσκαλούν σε ένα reunion με τα τραγούδια, από την τηλεοπτική σειρά, «Αγριες Μελισσες» της καρδιάς μας και όχι μόνο.

Τα τραγούδια που έγραψε ο Alex Sid και η Ουρανία Πατέλλη και που σφράγισαν μελωδικά πολλές σημαντικές σκηνές, αλλά και τις νύχτες μας, θα μας ταξιδέψουν αυτό το όμορφο βράδυ της πανσελήνου .

– 2 Αυγούστου, Πηγές Αχέροντα/ Σιστρούνι – «Κώστας Τζίμας». ένας από τους

σημαντικότερους τραγουδιστές της νεότερης γενιάς στην Ήπειρο και όχι μόνο. Ένα αφιέρωμα στον Κώστα Τζίμα σε μια συναυλία υψηλών προδιαγραφών, αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους παλαιότερους τραγουδιστές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικά έργα υψηλών απαιτήσεων σε έκφραση,

ερμηνεία και δεξιοτεχνία.

– 3 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη: Ένα έργο το οποίο αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή. Σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

– 4 Αυγούστου, Λίμνη Βηρού (Πηγές Λούρου)/ Βουλιάστα: Ο Δημήτρης Υφαντής που με τον δικό του μοναδικό τρόπο προσεγγίζει την παραδοσιακή μουσική, ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία του. Πρόκειται για έναν έντεχνο τραγουδοποιό και έναν ολοκληρωμένο τραγουδιστή και μουσικό. Ο Δημήτρης Υφαντής πιο ανανεωμένος και πιο ώριμος από ποτέ, μπροστάρης σε ένα μουσικό ταξίδι κάνει το γύρο της Ελλάδας σε εφτά νότες.

– 8 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, «Οιδίπους Τύραννους: Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Δωδώνης, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ