Επικαιρότητα

«Πράσινη» συμμαχία για την πόλη του 2030

Off

Η συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με το Τεχνικό Επιμελητήριο για την υλοποίηση των δράσεων του Κλιματικού Συμφώνου είναι ο στόχος που περιγράφεται στο μνημόνιο συνεργασίας το οποίο συνυπέγραψαν χθες ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάν. Τσίγκρος.

Σε πρώτη φάση όπως ανακοινώθηκε, ήδη έχουν επιλεγεί τρεις συνοικίες των Ιωαννίνων για τις οποίες θα συγκεντρωθούν άμεσα από τις ομάδες των μηχανικών του ΤΕΕ τα απαιτούμενα στοιχεία.

Οι περιοχές που αποφασίστηκαν είναι το Κάστρο, η Καλούτσανη από το Τζαμί ως την Πλατεία Σαπουντζάκη και η περιοχή από το Άλσος ως το Γηροκομείο.

Στο επόμενο διάστημα και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές των Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο δήμος βρίσκεται σε μία καθοριστική στιγμή, καθώς μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική ουδετερότητα.

«Η άμεση και πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προετοιμασία και η υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων που θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου. Αυτό το σημαντικό βήμα περιλαμβάνει ένα λεπτομερώς στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του δήμου μας έως το έτος 2030.

Η πόλη μας αποκτά επίσημα σύμμαχο όλο το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας, που είναι το πλέον κατάλληλο για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών μας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει πετύχει έναν μεγάλο στόχο καθώς περιλαμβάνεται στην αποστολή των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες ως το 2030.

«Το ΤΕΕ θα συμβάλλει για την επιτυχία της αποστολής παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Είναι μία καινοτομία σε εθνικό επίπεδο που θα έχει πολλαπλά οφέλη ενώ θα οδηγήσει σε πολλές και καινοτόμες προτάσεις», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος από την πλευρά του τόνισε ότι το Κλιματικό Σύμφωνο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά που έγινε και μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσουν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία με το ΤΕΕ καθώς μέσω αυτής θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες δράσεις ανά γειτονιά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ