Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 05:14
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

«Πράσινη» δέσμευση μέσα από συνεργασίες

Off

Μία ημέρα που στο εξής θα λογίζεται ταυτόχρονα ως το τέλος μίας προσπάθειας και ως αρχή μίας δεύτερης, ακόμη μεγαλύτερης και ουσιαστικής, ήταν η χθεσινή για τον δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο της ένταξής του και συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030.

Το Κλιματικό Σύμφωνο που υποβλήθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, παραδόθηκε στους φορείς της πόλης ώστε και να ενημερωθούν, αλλά κυρίως να καταστούν στην πορεία ισότιμοι συμμέτοχοι και υποστηρικτές των δράσεων που θα αναληφθούν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου της πόλης, παρουσία του δημάρχου κ. Παπαγεωργίου, του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αρλέτου και στελεχών της δημοτικής αρχής, όπως επίσης και φορέων της πόλης.

Την βασική εισήγηση έκανε η Μαρία Βασιλάκου, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής που αναφέρθηκε αρχικά στη δυσκολία του εγχειρήματος συνολικά, αλλά και ειδικότερα για τον δήμο Ιωαννιτών που κλήθηκε να διαχειριστεί και την απώλεια του Μ. Ελισάφ ενώ εξελίσσονταν ο σχεδιασμός για την σύνταξη του Κλιματικού Συμφώνου.

Εξήρε έτσι την προσπάθεια του δήμου Ιωαννιτών που παρά τις δυσκολίες και τις απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν επηρεάστηκε όπως είπε, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

«Κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και περίπλοκο και αν φαίνεται ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα… Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθειά μας. Είναι προσπάθεια μέλλοντος, είναι προσπάθεια επιβίωσης. Το μέλλον της ανθρωπότητας, η ποιότητα ζωής στον πλανήτη, κρίνεται από την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα», ανέφερε στην παρέμβασή της η κα Βασιλάκου.

Η Jane Mclaughlin, City Advisor (τεχνικός σύμβουλος που έχει οριστεί για τα Γιάννενα) συνεχάρη το δήμο Ιωαννιτών για την υποβολή του Κλιματικού Συμφώνου «που διακρίνεται από αρχές διαφάνειας, καινοτομίας και συνδημιουργίας και δείχνει ξεκάθαρα τη δέσμευση της πόλης μας για την κλιματική ουδετερότητα. Πρόκειται για ένα δυναμικό κείμενο που θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων μας» ανέφερε.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε όλους τους φορείς της πόλης που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στο δήμο και στήριξαν την προσπάθεια έμπρακτα.

«Τα Γιάννενα αποτελούν μία από τις 100 πόλεις της μεγάλης και σημαντικής ευρωπαϊκής αποστολής. Μέχρι το 2030 θα υποστηριχθούν με σημαντικούς πόρους για να πετύχουν τους στόχους και να καταστούν κλιματικά ουδέτερα. Η πορεία θα μας βρει και πάλι όλους μαζί γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε. Το κλιματικό σύμφωνο αποτυπώνει την διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε ώστε να καταστούμε πρωτοπόροι στην κλιματική δράση» υπογράμμισε ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Οι σχεδιαζόμενες δράσεις

Την παρουσίαση του Κλιματικού Συμφώνου έκανε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

«Το Κλιματικό Σύμφωνο της πόλης μας, μέσω των δύο πυλώνων του, το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) και το Επενδυτικό Σχέδιο (Investment Plan) αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας, περιγράφοντας λεπτομερώς τον στρατηγικό οδικό χάρτη που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για το 2030» υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί έχουν ενσωματωθεί σε άξονες όπως:

Ενέργεια και ενεργειακά συστήματα με συνολικές δαπάνες 40 εκατομμύρια.

Κινητικότητα και μεταφορές με συνολικές δαπάνες 400 εκατομμύρια.

Απόβλητα και κυκλική οικονομία με συνολικές δαπάνες 11 εκατομμύρια.

«Πράσινες» υποδομές και λύσεις που βασίζονται στη φύση με συνολικές δαπάνες 250 εκατομμύρια.

Δομημένο περιβάλλον με συνολικές δαπάνες 220 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φορείς που παρέλαβαν το Κλιματικό Σύμφωνο είναι οι εξής: Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΠΕΔΜΕΔΕ, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ΤΕΕ Ηπείρου, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων, Σωματείο Καφέ Μπαρ, Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, ΟΕΒΕ, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ΔΕΥΑΙ, ΣΥΔΛΙ, Πίνδος ΑΕ και Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ