Εντυπωσιάζει με τη νέα του μορφή το εσωτερικό του Κάστρου των Ιωαννίνων, από την πύλη της Κυρά Φροσύνης και φτάνοντας στην πλατεία Γλυκήδων όπου εξελίσσεται το έργο διασύνδεσης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων, μετατρέποντας το χώρο σε ένα ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού.
Η εικόνα στην πλατεία Γλυκήδων μπορεί σε έναν επισκέπτη από άλλη πόλη ή από το εξωτερικό να φαντάζει αυτονόητα όμορφη για έναν παραδοσιακό οικισμό, όποιος όμως έχει την εικόνα στο μυαλό του για το πώς ήταν η περιοχή μέχρι πριν από ένα χρόνο, δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί την τεράστια διαφορά.
Τα έργα επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος με κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας και η αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή η οποία έκανε και την παρουσίασή τους.
«Το Κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη. Είναι εδώ όπου η ιστορία συναντάται με το παρόν και παράλληλα με τα μνημεία του κουβαλά την πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων. Το Κάστρο λοιπόν αλλάζει. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και άριστης συνεργασίας του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί όταν οι φορείς και οι άνθρωποι ενώνουν δυνάμεις τότε τα αδύνατα γίνονται δυνατά», ανέφερε η κα Κωτσαντή.
Η σύμβαση που άνοιξε το δρόμο
Η προγραμματική σύμβαση που άνοιξε τον δρόμο για τα έργα και τη μετατροπή του Κάστρου σε ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού, υπογράφηκε μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του υπουργείου Πολιτισμού τον Φεβρουάριο του 2020.
Η διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στο Κάστρο ήταν ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκαν με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
Σκοπός της παρέμβασης που ολοκληρώνεται είναι η ανάδειξη της Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσίαζε εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης.
Επίσης, επιτυγχάνεται η λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής – ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.
Σημειώνεται ότι σε όλη την περιοχή παρέμβασης έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και απομένει η σύνδεσή τους από τον ΔΕΔΔΗΕ και η απομάκρυνση των στύλων.
Η παρέμβαση στα Οθωμανικά Λουτρά
Στο πλαίσιο της ίδιας προγραμματικής σύμβασης εξελίσσεται στο χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών.
Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού χαρακτηρισμένο ως μνημείο με Προεδρικό Διάταγμα του 1925 είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα μνημεία εντός του Κάστρο και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσέ.
Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο πλήρως ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή και το πάρκο πολιτισμού.
Πέρα από τις παρεμβάσεις αυτές, είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα προσβασιμότητας ύψους 1,5 εκατομμυρίων κάτι που επιτεύχθηκε και πάλι σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού. Κύρια προτεραιότητα του έργου είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας επισκεπτών κάθε ηλικίας και κατάστασης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των ανθρώπων με αναπηρίες.
Οι διαδρομές αυτές, ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της ακρόπολης θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επισκεπτών και ειδικά την πρόσβαση των ΑμεΑ, σε όλους τους χώρους και τα μνημεία του κάστρου.
«Για την δημοτική μας αρχή τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Θα είμαστε στο πλευρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να υλοποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο για το Κάστρο και δίπλα στους κατοίκους για την επίλυση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν», υπογράμμισε η κα Κωτσαντή.
Ικανοποίηση και ευχαριστίες
Στο χώρο της επίσκεψης βρέθηκε και η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ηπείρου, Μάρθα Παπαδοπούλου που σε δηλώσεις της εξέφρασε την ικανοποίηση για την σταδιακή μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου σε μία ενιαία ενότητα, έτσι όπως υπήρχε από τους προηγούμενους αιώνες, μεταφέροντας θερμές ευχαριστίες προς τον δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άριστη συνεργασία.
«Ο περιβάλλον χώρος έχει αποκατασταθεί και με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η ενότητά του. Είναι άλλωστε ένας εμβληματικός χώρος για την πόλη, το Κάστρο και την ιστορία τους, με τη Σχολή Ιππικού του Αλή πασά, την Οθωμανική Βιβλιοθήκη, και το Οθωμανικό Λουτρό. Οφείλω να ευχαριστήσω τον δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε ειδικά με την κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου για την ανάδειξη των Οθωμανικών Λουτρών που θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της πόλης μας», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
31 Αυγούστου 2024 -
30 Αυγούστου 2024 Ορθοπεταλιές στη Στ. Νιάρχου και διαδρομές στο Κάστρο
-
11 Ιουλίου 2024 Το Κάστρο αποκτά τη μορφή ενός Πάρκου Πολιτισμού
-
18 Ιουνίου 2024 Ένας καινούργιος χώρος και αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι
-
7 Ιουνίου 2024 Παράσταση σύγχρονου χορού στο Κάστρο
-
6 Ιανουαρίου 2024 Καθημερινοί βανδαλισμοί στον αστικό εξοπλισμό στο Κάστρο
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.158)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.116)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.858)
Αρθρογραφία
Είσοδος