Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 02:14
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου 2023
Επικαιρότητα

Μεγάλη συμμετοχή, κρίσιμες μάχες

Off

Στην τελική ευθεία μπήκε από χθες η προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις δημοτικές εκλογές αντίστοιχα σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τις εκλογές της Κυριακής δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα.

Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

Συνολικά, σε επίπεδο χώρας κατέρχονται στις περιφερειακές εκλογές των 13 περιφερειών 78 συνδυασμοί, με 67 άνδρες υποψηφίους και 11 γυναίκες υποψήφιες για το αξίωμα του περιφερειάρχη.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου

Στην περιφέρεια Ηπείρου επτά είναι οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των Ηπειρωτών με τον Αλ. Καχριμάνη και την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» να διεκδικεί την επανεκλογή του για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην αιρετή Περιφέρεια, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο θητείες από το 2002 μέχρι το 2010 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Απέναντί του θα βρει το «Κοινό των Ηπειρωτών» με τον Γιάννη Στέφο, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Σπ. Ριζόπουλο με τους «Ορίζοντες Ηπείρου», την παράταξη «Ήπειρος Όλον» με επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη τον Στέφανο Ζούμπα.

Επίσης κατέρχονται τρεις ακόμη παρατάξεις, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γεώργιο Πρέντζα με την υποστήριξη κα την πολιτική αναφορά στο ΚΚΕ, η νέα παράταξη «ΦΩΣ» με επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη τον Λ. Γεωργόπουλο και η «Αριστερή Παρέμβαση» με επικεφαλής τον Ζώη Γαλατά.

Στους δήμους το μεγάλο ενδιαφέρον

Στους δήμους της χώρας όπου παραδοσιακά η μάχη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα πολιτικά που χαρακτηρίζουν τις περιφερειακές εκλογές, έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.222 συνδυασμοί στους 332 δήμους της χώρας, με 1.047 άνδρες υποψηφίους δημάρχους και 164 γυναίκες στο αντίστοιχο ρόλο.

Στον δήμο Ιωαννιτών που είναι και ο μεγαλύτερος της Ηπείρου, παίρνουν θέση διεκδικώντας την ψήφο των δημοτών, επτά παρατάξεις με τη νυν δημοτική αρχή, να διεκδικεί την επανεκλογή της με την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και επικεφαλής τον δήμαρχο Δημ. Παπαγεωργίου. Θα βρει απέναντί της «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Θ. Μπέγκα, την παράταξη «Ιωάννινα 2023» με την Τατ. Καλογιάννη, την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με τον Νικ. Γκόντα, την παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» με επικεφαλής τον Παντ. Κολόκα, την «Λαϊκή Συσπείρωση» με την Όλυ Τσουμάνη και την «Αριστερή Παρέμβαση» με τον Χρ. Πατσούρα.

Ενδιαφέρουσες μάχες

στους περιφερειακούς δήμους

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι εκλογικές μάχες στους περιφερειακούς δήμους των Ιωαννίνων με τον Μιχ. Πλιάκο στο δήμο Ζίτσας να διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη φορά έχοντας απέναντί του, τον Σπ. Πάικα, τη Γιαν. Γεωργούλη και τη Σπυρ. Δαρδάνη.

Στο δήμο Μετσόβου την ψήφο των δημοτών διεκδικούν δύο συνδυασμοί με επικεφαλής την Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ και τον Θεόφιλο Σούλτη αντίστοιχα, που έχει την υποστήριξη των  δύο άλλων επικεφαλής σήμερα της αντιπολίτευσης στο δημ. συμβούλιο, ενώ ο νυν δήμαρχος Κων. Τζαφέας δε θα είναι υποψήφιος.

Στο δήμο Ζαγορίου, η μάχη θα κριθεί και εκεί από την πρώτη Κυριακή με τους Γεώρ. Σουκουβέλο και Λευτ. Ζαρκάδα να συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους.

Στο δήμο Πωγωνίου ο Κων. Καψάλης είναι το ακλόνητο φαβορί για μία ακόμη θητεία με αντιπάλους αυτή τη φορά τον Χρ. Γκόγκο και τον Δημ. Ροσιλόβαλη.

Στον δήμο Δωδώνης, ο νυν δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης θα δώσει σκληρή μάχη με τον Γιαν. Καραμπίνα ενώ υπάρχει και τρίτος συνδυασμός με επικεφαλής τον Αντ. Πετράκη.

Στην Κόνιτσα ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου θα βρει απέναντί του τον συνασπισμό των Ανδρ. Παπασπύρου και Δημ. Σπανού, με επικεφαλής τον πρώτο, ενώ μετέχει και η παράταξη του Τάκη Σδούκου.

Τέλος, στον δήμο Βορ. Τζουμέρκων ο Νικ. Βαίτσης, προερχόμενος από τη δημοτική αρχή Σεντελέ, που αποσύρθηκε θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στον Λ. Τραγουδάρα ενώ κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος και ο Λεων. Λεοντάρης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ