Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 03:59
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2023
Πολιτισμός

«Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» για αρχή

Off

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 19:00 ξεκινούν οι ομιλίες και οι προβολές των ταινιών στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του Εργαστηρίου Φιλοσοφία και Κινηματογράφος με θέμα «Ιστορία, Τραύμα, Αφήγηση», οι οποίες διοργανώνονται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Επιστημονική υπεύθυνη είναι η Λία Μελά. Το πρόγραμμα είναι:

– 19:00, Ομιλίες:

Χρήστος Μεράντζας (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Χρυσούλα Μητσοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Μουσική παρέμβαση με την Μαρίνα Φρασέρι, στο πιάνο.

– 20:30

Προβολή της ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι, «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» (1945). Πρωταγωνιστές: Άννα Μανιάνι, Άλντο Φαμπρίτσι, Μαρτσέλο Παλιέρο.

Ρώμη 1944. Η πόλη είναι υπό γερμανική κατοχή και οι πολίτες της βιώνουν τη βάρβαρη συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Γερμανοί αναζητούν έναν Ιταλό, τον Τζόρτζιο Μανφρέντι (Μαρτσέλο Παλιέρο), με την υποψία ότι είναι μέλος μιας ομάδας της Αντίστασης. Εκείνος ζητά βοήθεια από το φίλο του Φραντσέσκο (Φραντσέσκο Γκραντζάκετ), που πρόκειται να παντρευτεί τη χήρα Πίνα (Άννα Μανιάνι). Η Πίνα κι ο ιερέας Δον Πιέτρο Πελεγκρίνι (Άλντο Φαμπρίτσι) προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζόρτζιο να φύγει από την πόλη το συντομότερο δυνατόν με νέα ταυτότητα. Παράλληλα, η Πίνα ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Φραντσέσκο την αμέσως επόμενη μέρα, όταν κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του Τζόρτζιο δίνει πληροφορίες στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

Η αρχικά προγραμματισμένη για 22/10  ταινία «Καλώς ορίσατε, κ. Μάρσαλ» (Bienvenido Mr.Marshall, Ισπανία, 1952, 75΄) σε σκηνοθεσία Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, θα προβληθεί εντός του Ιανουαρίου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ