Εκδηλώσεις

Με λαμπρότητα και επισημότητα οι εκδηλώσεις για το Έπος του ’40

Off

Με λαμπρότητα και επισημότητα έγιναν στα Γιάννενα και όλη την Ήπειρο, οι εκδηλώσεις για το Έπος του ’40.

Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με την παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών κ.α.

Προηγήθηκε της παρέλασης η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αθανασίου και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ελάχιστες μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου που δρομολόγησε το βορειοηπειρωτικό έπος, οι τριτοετείς ευέλπιδες ορκίστηκαν ανθυπολοχαγοί. Όλοι οι Έλληνες τότε έκαναν ένα άλμα ευθύνης. Γι’ αυτούς τους αξιωματικούς, γι’ αυτούς τους στρατιώτες, γι’ αυτούς τους πατριώτες, ο Ελύτης έγραψε: “Ήταν γενναίο παιδί. Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του, με τον αέρα του άντρα στην περπατησιά. Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας. Δεν έκλαψαν. Γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί.”

Αυτά τα γενναία παιδιά του βορειοηπειρωτικού έπους που έκαναν αυτό το άλμα ευθύνης, εκείνο το πρωινό των αρχών του Νοεμβρίου, στη ζωή τους, σήμερα τιμώνται από μας και μας διδάσκουν ένα και μοναδικό και απλό δίδαγμα: Όπως ο Έλληνας, ο πολεμικός Έλληνας κάνει άλμα ευθύνης έτσι αξίζει και ο ειρηνικός Έλληνας να κάνει το δικό του άλμα ευθύνης, ώστε να κατακτήσει όχι την ελευθερία του, γιατί αυτή μας την έδωσαν αυτοί που τιμούμε σήμερα, αλλά να κατακτήσει την προκοπή και την ευημερία του μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο».

Στο Καλπάκι

Το Καλπάκι έγινε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η εκδήλωση την Παρασκευή στο Μνημείο του Μαχητή και η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Την Πέμπτη ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου και ομιλίες.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Στην Κόνιτσα

Ο Δήμος Κόνιτσας γιόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Κόνιτσας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Επέτειο του «ΟΧΙ». Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των σχολείων και ιδρυμάτων στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος», καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο λόφο του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας.

Η μνήμη των ηρώων του ΄40 τιμήθηκε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων που τελέστηκαν στο μνημείο Ηρώων στο προαύλιο του Δημαρχείου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία.

Στη Φιλιππιάδα

Η εθνική επέτειος γιορτάστηκε σε όλο τον Δήμο Ζηρού.

Στη Φιλιππιάδα το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση –υπό βροχή- στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων.

Στο Θεσπρωτικό τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων, ενώ πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην κεντρική πλατεία υπό τον ρυθμό που έδωσαν τα μέλη του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων».

Καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Ηρώων, έγιναν και σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ