Επικαιρότητα

Με νέα «αίμα» και φιλοσοφία το σχήμα των 11 αντιδημάρχων

Off

Μία νέα δημοτική περίοδος πενταετούς διάρκειας μάλιστα, ξεκινά και επίσημα την 1η Ιανουαρίου με τον δήμο Ιωαννιτών να «γυρίζει» σελίδα για μία ακόμη φορά, καθώς για τέταρτη συνεχόμενη από το 2010 προέκυψε αλλαγή της διοίκησης του δήμου μετά τις εκλογές.

Στην περίοδο αυτή θα μπορούσε να μπει ένας αστερίσκος στις εκλογές του 2014 όταν ο Θωμ. Μπέγκας διαδέχθηκε μεν τον Φ. Φίλιο κερδίζοντας όμως πρώτα τις παραταξιακές εκλογές για τη θέση του επικεφαλής και στη συνέχεια τον δήμο Ιωαννιτών απέναντι στον Νικ. Γκόντα.

Ο Θωμ. Μπέγκας επιστρέφει στο δημαρχιακό θώκο μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, έχοντας όμως μία πολυπληθή ομάδα νέων δημοτικών συμβούλων και την απόλυτη πλειοψηφία στα έδρανα του Σώματος που θα τον βοηθήσει ώστε να λαμβάνει τις αποφάσεις που επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται καν να σκεφτεί ή να διερευνήσει πιθανές συμμαχίες με την αντιπολίτευση.

Την προσεχή Τρίτη 2 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση για την εκλογή του Προεδρείου και της Δημοτικής Επιτροπής.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Μπέγκας θα ανακοινώσει το σχήμα των αντιδημάρχων το οποίο έχει οριστικοποιηθεί, απομένουν ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες και στις θέσεις ευθύνης που θα αναλάβουν οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που δε θα είναι αντιδήμαρχοι.

Η Αναστασία Γιογλή θα είναι η προταθείσα για τη θέση της Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στις δημαιρεσίες που θα γίνουν την Τρίτη και το μόνο ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των ψήφων που θα συγκεντρώσει, εάν θα είναι δηλαδή καθολικής αποδοχής ή όχι. Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, όπου για τη θέση του προέδρου θα προταθεί ο Θωμάς Γιωτίτσας.

Η 11άδα των αντιδημάρχων

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο για πολλούς λόγους είναι η διαδικασία ορισμού του σχήματος των αντιδημάρχων με τον Θ. Μπέγκα να έχει καταλήξει όπως επιβεβαίωσε άλλωστε χθες, στον αριθμό των 11 αντιδημάρχων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τις πρόσφατες αλλαγές και τροποποιήσεις στις υπουργικές αποφάσεις ο δήμος Ιωαννιτών μπορεί να έχει μέχρι και 17 (!) αντιδημάρχους, καθώς προστέθηκε μία επιπλέον θέση, λόγω της κατάργησης των Νομικών Προσώπων και επίσης, δίνεται η δυνατότητα να οριστούν αντιδήμαρχοι σε δομές όπως ο Οργανισμός Σπηλαίου, ο Ζωγράφειος Οίκος κ.λπ. Ο νέος δήμαρχος ωστόσο δε φαίνεται πρόθυμος να αξιοποιήσει τον μέγιστο αριθμό των αντιδημάρχων, αλλά προτιμά ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα.

Από το ρεπορτάζ της «Ε» προκύπτει ότι εκτός από πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, ο Θωμ. Γιωτίτσας θα είναι αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ θα έχει και την αρμοδιότητα για τον μεγάλο στόχο της επίτευξης της «Κλιματικής Ουδετερότητας».

Αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα Οικονομικών θα είναι η Γεωργία Γιώτη.

Αντιδήμαρχος Έργων θα είναι ο Κων. Γκόγκος.

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της αρμοδιότητας για την ανακύκλωση θα είναι ο Μακ. Χρυσοστόμου.

Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στο εργοτάξιο, το πράσινο και τις παιδικές χαρές ο Πέτρος Παλάσχας.

Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού θα είναι ο Μηνάς Πασχόπουλος, αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας η Σοφία Μαρκούλα και αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Παιδείας ο Στέφανος Σίντος.

Ο Χρ. Τάτσης θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε» αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ο Αριστείδης Κασσής θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου αρμόδιου για αγροτικά θέματα και ζητήματα περιβάλλοντος.

Η μεγάλη αλλαγή

στις Δημ. Ενότητες

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας δημοτικής αρχής είναι η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων για το σύνολο των Δημ. Ενοτήτων καθώς προβλέπεται πως ο πρώτος σε ψήφους Ευάγ. Πρέντζας θα είναι αντιδήμαρχος για τις Δ.Ε Παμβώτιδος, Ανατολής, Μπιζανίου και Περάματος. Η φιλοσοφία και στόχευση της νέας δημοτικής αρχής είναι να αποδοθούν στην πράξη οι αρμοδιότητες που προβλέπονται, άρα και ο λόγος και η ευθύνη στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που είναι έτσι κι αλλιώς πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΔΕΥΑΙ και

οι άλλες επιχειρήσεις

Στη ΔΕΥΑΙ τέλος, πρόεδρος θα αναλάβει ο Γ. Παπαδιώτης και αντιπρόεδρος ο Ευάγ. Γιαννούλας ενώ οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι θα περιμένουν τις αποφάσεις του κ. Μπέγκα για θέσεις προέδρων κ.λπ. σε άλλα Δ.Σ όπως στο ΔΗΠΕΘΕ, τη ΔΕΠΕΙ, το ΣΥΔΛΙ κ.α.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ