Επικαιρότητα

Από στενά έως ανύπαρκτα τα περιθώρια που έχουν

Off

Με τα «χέρια δεμένα» στις περιπτώσεις εκείνες που για διάφορους λόγους οι ανάδοχοι έργων – μειοδότες στη συντριπτική τους πλειονότητα –  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, βρίσκονται οι φορείς του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, όπως όμως και οι περιφέρειες.

Ως φορείς υλοποίησης και με βάση τη διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, δεν έχουν περιθώριο να μην εγκρίνουν ή να μην αποδεχθούν για τυπικούς λόγους την ανάδειξη ενός αναδόχου που έχει πολλά «ανοιχτά μέτωπα» ενδεχομένως και στον ίδιο φορέα υλοποίησης.

Τα περιθώρια όμως που έχουν οι φορείς υλοποίησης είναι από στενά έως ανύπαρκτα καθώς ακόμη και η διαδικασία κήρυξης ενός αναδόχου ως έκπτωτου, είναι χρονοβόρα και με τα περιθώρια και τις εναλλακτικές που δίνει στον ανάδοχο, μπορεί απλώς να κωλυσιεργήσει πολύ περισσότερο. Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί σε πολλά έργα και της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων ειδικά στον δήμο Ιωαννιτών, όπου η ολοκλήρωση ενός έργου εντός του συμβατικού χρονοδιαγράμματος συνιστά μία φωτεινή εξαίρεση εάν και όποτε αυτή προκύψει.

Από την άλλη, τα περιθώρια μη αποδοχής της συμμετοχής κάποιου ενδιαφερόμενου αναδόχου για ένα έργο δεν αφορούν το προηγούμενο κατασκευαστικό ή εργολαβικό του παρελθόν, αλλά εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το ποσοστό έκπτωσης που δίνει στο διαγωνισμό και στη συνέχεια από το αν τηρεί τα τυπικά προσόντα.

Τους προβληματισμούς που προκύπτουν όμως, για μία σειρά έργων, μεταξύ των οποίων είναι και οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης για τον επαρχιακό δρόμο Πλατανούσα – Μονολίθι, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής το πρωί της Δευτέρας.

Ο δρόμος αυτός με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του άξονα Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας θα αποτελέσει ουσιαστικά τον μοναδικό συνδετήριο άξονα για την περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων και θα χρειαστεί μεγάλες παρεμβάσεις ώστε η διέλευση των οχημάτων να γίνεται με το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας.

«Τέτοια έργα όπως και η βελτίωση του δρόμου στο Τσίμοβο, απαιτούν ειδικές δυνατότητες που κάποιοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και αναδεικνύονται μειοδότες δεν τις έχουν και αυτό έχει φανεί και σε άλλα έργα στο παρελθόν. Από την άλλη όμως, ούτε κι εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι αφού δε μας επιτρέπει κάποια παρέμβαση η νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Εξετάζει την αγορά

αρχοντικού στο Καπέσοβο

Στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης, ο κ. Καχριμάνης έθεσε υπόψιν της Επιτροπής, το ενδεχόμενο ώστε η Περιφέρεια να εξετάσει τη δυνατότητα επένδυσης (αγοράς δηλαδή) σε ένα τριώροφο αρχοντικό στο Καπέσοβο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη. Πρόθεση της Περιφέρειας είναι εάν η αγορά κριθεί συμφέρουσα, να προχωρήσει για να διατεθεί το ακίνητο κατόπιν των απαραίτητων επισκευών στη στέγη, για τις ανάγκες των γραφείων της Unesco στο Ζαγόρι, χωρίς να εγκαταλείπεται η απόφαση του υπ. Πολιτισμού να προχωρήσει η διαδικασία για την Πασχάλειο Σχολή, επίσης στο Καπέσοβο. Το συγκεκριμένο αρχοντικό αντιμετωπίζει κάποια σημαντικά προβλήματα με τη στέγη, ενώ οι τοιχογραφίες του έχουν μεταφερθεί στα Εργαστήρια Συντήρησης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στα Ιωάννινα.

Άδειες πλωτών ταξί

Στη συνεδρίασή της η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε την προώθηση της διαδικασίας για τη χορήγηση δύο αδειών πλωτών ταξί στην Παμβώτιδα με τον κ. Καχριμάνη να παραπέμπει στην αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια για περισσότερες λεπτομέρειες, υπενθυμίζοντας πως έχει ληφθεί απόφαση και στο περιφερειακό συμβούλιο που ορίζει τους λόγους για τους οποίους προωθείται η απόφαση αυτή και τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν.

Πρόταση για τους Χαρ. Μπάτση

και Κων. Παππά

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γιάννης Στέφος έθεσε το ζήτημα των πολλών θεμάτων ημερήσιας διάταξης που δεν επιτρέπει στα μέλη της την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία, όπως και για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων σε διαφορετικό χώρο καθώς 20 και πλέον άτομα μαζί με τους δημοσιογράφους και τεχνικούς είναι αδύνατο και υγειονομικά επικίνδυνο, να συγχρωτίζονται σε ένα γραφείο με εμβαδόν 25 τ.μ.

Τέλος, ο Στεφ. Ζούμπας έθεσε υπόψιν της Επιτροπής την πρόταση να γίνει κάποια εκδήλωση ή να δοθούν τα ονόματα των αδικοχαμένων Χαρ. Μπάτση και Κων. Παππά αντίστοιχα σε κάποια αίθουσα με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αφορμή στάθηκε η συμπλήρωση 10 ετών από τον ξαφνικό θάνατο του ιατρού και τέως αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Χαρ. Μπάτση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ