Επικαιρότητα

Έργα που «θωρακίζουν» περιβαλλοντικά την πόλη

Off

Με την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών λυμάτων της ΔΕΥΑΙ, το παλιό εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού δηλαδή, ολοκληρώνει και τυπικά τη θητεία της η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, υπό την προεδρία του κ. Μπαρτζώκα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο νέο Δ.Σ με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδιώτη.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ με την προηγούμενη πλέον σύνθεση, με τρέχοντα θέματα ημερήσιας διάταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα διοίκηση κάτι που αναμένεται να γίνει αφού επικυρωθεί και δημοσιευθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η αποκατάσταση όμως, των παλιών εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση εντός του Φεβρουαρίου και των εργασιών στην επέκταση του βιολογικού, αναβαθμίζουν σε καίριο βαθμό τις υποδομές και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Μπαρτζώκας, η πόλη πλέον θωρακίζεται περιβαλλοντικά και με την ολοκλήρωση των δυο έργων, δε θα χρειαστεί να ασχοληθεί και πάλι με τον βιολογικό και την επεξεργασία των λυμάτων για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος που παραδίδει τη διοίκηση της επιχείρησης με την υπογραφή του έργου για τον παλιό βιολογικό, αφού όπως ανέφερε, όταν είχε αναλάβει το 2019 ήταν το πρώτο ζήτημα που τέθηκε υπόψιν του από τους εργαζόμενους της επιχείρησης. «Οφείλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ειδικότερα όμως σε δύο εξ αυτών, την κα Σιόντη, διευθύντρια εγκαταστάσεων και τον κ. Μεγήρ, μηχανολόγο – μηχανικό αντίστοιχα για την καθοριστική τους συμβολή. Ό,τι παλιό υπάρχει στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού, θα αντικατασταθεί και σε συνδυασμό με το νέο βιολογικό που θα τεθεί εντός του μήνα σε δοκιμαστική λειτουργία, και με τη σύμβαση για την ξήρανση της λυματολάσπης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι η πόλη μας θωρακίζεται περιβαλλοντικά στην επεξεργασία των λυμάτων και δε θα χρειαστεί να ασχοληθεί κανείς με αυτό το θέμα για τα επόμενα 30 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκας.

Το αντικείμενο του έργου

Τα αντικείμενα του έργου με προϋπολογισμό 11 εκ. ευρώ είναι τα εξής:

α) Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του παλαιού βιολογικού στον οποίον θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός νέας τεχνολογίας σε αντικατάσταση του υπάρχοντος με σκοπό την αναβάθμιση και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της επεξεργασίας λυμάτων του δήμου.

β) Η ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων στα οποία θα εγκατασταθούν νέοι ηλεκτρολογικοί πίνακες, με ρυθμιστές στροφών, αναλυτές ενέργειας, λογισμικό ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας και θα αντικατασταθούν παλαιά ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα με νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοση. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η ενσωμάτωση όλων των συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των αντλιοστασίων λυμάτων σε ένα ενιαίο σύστημα.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες (12 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών και 12 μήνες για την δοκιμαστική λειτουργία και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΙ) από σήμερα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ