Ήπειρος

Ο τουρισμός, βάση για συνεργασία

Off

Στην κοινή διαπίστωση πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν μαζί το εφαλτήριο για τη διάνοιξη νέων προοπτικών, κατέληξαν στη χθεσινή ευρεία συνάντηση ο περιφερειάρχης ΑΛ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας με αλβανική αντιπροσωπεία στην οποία μετέχει ως επικεφαλής ο υφ. Πολιτισμού Ζεφ Τσούνι και οι βουλευτές Φατμίρ Τότσι και Ναμίκ Ντόκλε. 
Η αλβανική αντιπροσωπεία βρίσκεται από το Σάββατο στα Ιωάννινα και σε αυτήν μετέχουν ακόμη  η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων Ιρένα Τότσι, δήμαρχοι και παράγοντες του τουρισμού, ενώ από την ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία για τη συνεργασία και τη φιλοξενία της αντιπροσωπείας έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Την αντιπροσωπεία συνόδευαν στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Πρόξενος  και ο  Υποπρόξενος της Αλβανίας  στα Ιωάννινα Γιάννης Γιάννης και Ανδρέας Κάσσος αντίστοιχα και το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. 
Ο Αλ. Καχριμάνης και ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, τη στήριξη που παρείχαν οι Ηπειρώτες στους Αλβανούς μετανάστες, μετά την πολιτική αλλαγή του 1990, στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν έκτοτε στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και στη συνεργασία που θα υπάρξει  στην υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Αλβανία. 
Στη σημασία που έχουν για την ελληνοαλβανική συνεργασία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας. 
Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκαναν ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και η Ιρένα Τότσι,  Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιβλίου και Προώθησης των Τιράνων.
«Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ηπείρου και των καλλιτεχνών της περιοχής μας, με την Αλβανία και το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με το Ινστιτούτο Πολιτισμού, τον τομέα του Τουρισμού Αλβανίας και Αλβανούς καλλιτέχνες. Από τη συνεργασία αυτή έχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε μέσα από τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό να έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Αλβανία, όπως πρέπει ανάμεσα σε δύο γείτονες  οι οποίοι είναι και "συγγενείς" μεταξύ τους», ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης. 
«Για τη Δημοτική Αρχή- και το διατρανώνουμε πάντα- ο πολιτισμός είναι ένα μέσο που φέρνει τους λαούς κοντά και είναι ένα μέσο ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τον τουρισμό, – που και αυτός είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης – μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο  που θα είναι δελεαστικό και για τα δύο μέρη. 
Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει μια συνεργασία, η οποία νομίζω ότι θα κλιμακωθεί. Άλλωστε έχω την άποψη ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία, είναι άνθρωποι πολιτισμένοι, ευαίσθητοι και έχουν μάθει να ανοίγουν και όχι να κλείνουν πόρτες. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας», ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, που έκλεισε με αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα. 
«Ξέρουμε ότι είμαστε σε μια παγκόσμια κινητικότητα η οποία έχει δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα  των προσφύγων και των μεταναστών.  Άρα και σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι ο πολιτισμός μπορεί  να εξομαλύνει σχέσεις, ψυχές ανθρώπων και τελικά να βγάλουμε και το ανθρωπιστικό μας στοιχείο. Οφείλουμε και οι δύο λαοί να βλέπουμε  κι αυτό το στοιχείο, για να μπορούμε να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν σχέση με πιθανές υποδοχές προσφύγων και μεταναστευτικών ροών. Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε όλα τα επίπεδα». 
Από την πλευρά της η κα Ιρένα Τότσι, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο που έδωσε τη δυνατότητα υπογραφής Σύμφωνου Συνεργασίας Μακροχρόνιων Δράσεων στον τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού. 
Τέλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων και Τιράνων. «Αυτή η συνεργασία θα έχει συνέχεια, θα έχει αποτελέσματα, γιατί και εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός μας ενώνουν», κατέληξε.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου