Ήπειρος

Φροντίδα για τη σπασμένη φτερούγα

Off

Ένας νεαρός Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus) βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή» στη Θεσσαλονίκη και δέχεται τη φροντίδα και περίθαλψη από εξειδικευμένους κτηνιάτρους.
Το πτηνό εντοπίστηκε από πολίτη στον κάμπο της Παραμυθιάς ο οποίος ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ. Οι Θηροφύλακες παρέλαβαν το άγριο πτηνό, που διαπιστώθηκε, ότι ήταν τραυματισμένο και δεν μπορούσε να πετάξει και ενημέρωσαν το Κέντρο, έτσι ώστε να οργανωθεί η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.
Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν, ότι έχει κάταγμα στο δεξί του φτερό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να πετάξει.  Το κάταγμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, το πτηνό ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία και με την ανάρρωσή του, θα απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.
Σε ένα δεύτερο περιστατικό στο οποίο επενέβη η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στους Παξούς, πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε η απάντηση του Τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για τις αιτίες που προκάλεσαν το θάνατο σε πτηνά (δεκαοχτούρες), που περισυλλέγησαν από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. 
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή «Πλάτανος» των Παξών, όπου μετά από καταγγελία πολίτη, θηροφύλακας εντόπισε και περισυνέλεξε δύο νεκρά πτηνά (δεκαοχτούρες), τα οποία εστάλησαν για τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου τους.
Όπως προκύπτει από την απάντηση, σύμφωνα με το Δελτίο Εργαστηριακής Εξέτασης Δειγμάτων Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών με Αριθμ. Πρωτ: 7507/02-10-2015, δεν ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες. 
Ωστόσο, τονίζεται, ότι «δεν αποκλείεται να έχει χρησιμοποιηθεί τοξική ουσία που δεν μπορεί να ανιχνευθεί και να ταυτοποιηθεί με τη Γενική Τοξικολογική εξέταση, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του αρμοδίου εργαστηρίου».
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ανταποκρίνεται σε ένα εύρος αρμοδιοτήτων, που δεν αναφέρονται μόνο στον έλεγχο της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, αλλά αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ειδών της άγριας πανίδας. 
Οι Θηροφύλακες βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών σε 24ωρη βάση για κάθε είδους καταγγελία ή επισήμανση, που μπορεί να αφορά και την κυνηγετική δραστηριότητα και τους ελέγχους στις περιόδους και τις περιοχές απαγόρευσης άσκησης της θήρας, αλλά παράλληλα και σε οτιδήποτε αφορά στην προστασία των ειδών της άγριας πανίδας.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ