Επικαιρότητα

Συναγερμός για πλημμυρικά φαινόμενα

Off

Στο «κόκκινο» έφτασε το Σάββατο ο συναγερμός για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης που μέσα σε μία μόλις ημέρα έφτασε σε ύψη ρεκόρ για την εποχή. 
Οι έντονες βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσαν αρκετές ζημιές στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω των κατολισθήσεων και καταπτώσεων, οι οποίες πάντως αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων όπου χρειάστηκε.
Τέτοιου είδους προβλήματα παρατηρήθηκαν στην εθνική Ιωαννίνων – Κοζάνης, στην εθνική Ιωαννίνων – Κακαβιάς, στην εθνική Ιωαννίνων – Τρικάλων, στην περιοχή του Δρίσκου, στη Λάιστα του δήμου Ζαγορίου και σε περισσότερο συνήθη σημεία όπως το Αμπελοχώρι του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Παρέμβαση χρειάστηκε να γίνει το πρωί του Σαββάτου με μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου Ιωαννιτών στη μονή Δουραχάνη, για να απομακρυνθούν χώματα και πέτρες από το δρόμο, ωστόσο εκείνο που ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες είναι το ενδεχόμενο πρόκλησης πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπέδιου. Το θυρόφραγμα στο Πέραμα παραμένει ανοιχτό τις τελευταίες ημέρες, με χιλιάδες κυβικά νερού να διοχετεύονται προς τη σήραγγα της Λαψίστας, είναι όμως τόσο μεγάλες οι ποσότητες που εισέρχονται στην Παμβώτιδα που κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για το εάν είναι αρκετή η διοχέτευση τόσου μεγάλου όγκου στην τάφρο. 
Από την άλλη, η κατάσταση των τελευταίων ημερών, με τις έντονες βροχοπτώσεις δικαιώνει και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό τις αρμόδιες υπηρεσίες και δη τον ΓΟΕΒ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του θυροφράγματος, για την επιλογή του όλο το χειμώνα, να κρατά ανοιχτό το φράγμα, εκτονώνοντας προς την τάφρο της Λαψίστας τεράστιες ποσότητες νερού, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, εάν και όποτε σημειώνονταν έντονες βροχοπτώσεις. Αν δεν είχε εφαρμοστεί αυτή η τακτική, είναι βέβαιο, ότι εδώ και αρκετές ημέρες θα μας απασχολούσαν πλημμυρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο, ανάλογα με αυτά προηγούμενων ετών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου