Επικαιρότητα

Παράθυρο στον κόσμο για την αρχαία Δωδώνη

Off

Η φωνή της Ηπείρου ακούγεται δυνατά από τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων». 
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου έχει σκοπός να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. Και βέβαια φέρνει σε άμεση επαφή με το κοινό ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ηπείρου, ανοίγοντας το δρόμο και για μία επίσκεψη στον ίδιο τον τόπο, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων όπου περιμένουν τον επισκέπτη ακόμα περισσότερα και σημαντικότερα τεκμήρια. 
Στην τελετή εγκαινίων παρέστη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρ. Μαντάς, Γ. Καραγιάννης, Κώστας Τασούλας, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, αντιπροσωπείες των δύο δήμων, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης κ.α.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Στον χαιρετισμό του ο Θωμάς Μπέγκας ανέφερε: Πριν από ένα χρόνο είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων τον πρόεδρο του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή – τον οποίο θεωρώ μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες που έχει αυτή η χώρα – και μαζί με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τον κ. Σουέρεφ συζητήσαμε διερευνητικά, τότε, τη δυνατότητα να οργανωθεί έκθεση για τη Δωδώνη, στο Μουσείο της Ακρόπολης.  Το αρχαιότερο Μαντείο του Ελλαδικού χώρου, να παρουσιαστεί στο Μουσείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Προφανώς αυτή η προοπτική μας ενθουσίασε και είναι περιττό να περιγράψω τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθω σήμερα, συμμετέχοντας στα εγκαίνια της έκθεσης. Τη χαρά που νιώθουμε όλοι οι Ηπειρώτες». 
«Η έκθεση όχι μόνο αναδεικνύει το μνημείο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένας τρόπος παρότρυνσης στο θεατή, να επισκεφθεί και να γνωρίσει τον ίδιο τον τόπο απ’ όπου προέρχονται τα εκθέματα.  Είναι ο τόπος που καθορίζει τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τα δημιουργήματα τους.  Είναι τα Γιάννενα. Των θρύλων, των παραδόσεων και του πολιτισμού. Είναι η Ήπειρος. Η γη που είναι άπειρος. Χωρίς τέλος. Η αγαπημένη γη του Δία. Το βασίλειο του Πύρρου. 
Η Δωδώνη με το θρόισμα της βελανιδιάς που αντηχεί την αγωνία των ανθρώπων για τα μελλούμενα.  Στα βουνά της πολέμησαν απόγονοι των Σελλών, οι Σουλιώτες.
Στα ποτάμια της έχτισαν περίτεχνα γεφύρια σπουδαίοι μάστορες. Στις όχθες της λίμνης «κέντησαν» το ασήμι ξακουστοί τεχνίτες. Αυτή η γη «αφηγείται» στον επισκέπτη της ιστορίες από το χθες και του προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στο σήμερα», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην επένδυση που κάνει ο Δήμος στον πολιτισμό: «Η επένδυση στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, είναι το εφαλτήριο για το μέλλον. Στο Δήμο Ιωαννιτών το πιστεύουμε αυτό και επιδιώκουμε – έχοντας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων – να αναδείξουμε τους «θησαυρούς» μας».


Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Ως μία μοναδική ευκαιρία προβολής της περιοχής, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, την έκθεση. Στο χαιρετισμό του, εξήρε την πρωτοβουλία του Μουσείου και τόνισε ότι παρέχει μία μεγάλη δυνατότητα ανάδειξης της αρχαίας Δωδώνης και της ιστορίας της περιοχής. Η Δωδώνη άλλωστε αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για το Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο. 
Με την ευκαιρία αυτή, μετέφερε το πάγιο αίτημα των Δωδωναίων για τον επαναπατρισμό ευρημάτων που είτε βρίσκονται αναξιοποίητα στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, είτε φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία του εξωτερικού. «Πρόκειται για ένα κομμάτι από τον πλούτο της περιοχής. Για ένα κομμάτι από την ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδώνης και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν», υπογράμμισε ενώ έθεσε και το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου στην Δωδώνη. Επίσης στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, επανέφερε το ζήτημα ένταξης της Αρχαίας Δωδώνης στον παγκόσμιο κατάλογο της Unesco.
Ο κ. Παντερμαλής έκανε γνωστό ότι το Μουσείο θα παραχωρήσει το ψηφιακό υλικό που πλαισιώνει την έκθεση, ώστε να αξιοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και από τον Δήμο Δωδώνης, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Διευθυντής της Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ. 

Η έκθεση
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού.
Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν ακόμη οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.
Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης.
Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.
Επιπλέον, μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, τονίζεται και ο πολιτικός αρακτήρας του μαντείου καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο
εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.
Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον. Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τηδιάρκεια της έκθεσης.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου