Επικαιρότητα

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων»

Off

Στο σχολικό συγκρότημα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έντασης που επικράτησε για τις εργασίες που συνεχίζονται και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, βρέθηκε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας, συνοδευόμενος από τον 
Β. Τσαμπαλά, πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών.
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο στο Κάστρο, που συστεγάζεται με το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και με το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης, αποτελεί έτσι κι αλλιώς μία ιδιαίτερη περίπτωση συνεργασίας και συμβίωσης που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί σε μία σχολική κοινότητα.
Τα προβλήματα και οι εντάσεις όμως στη σχολική κοινότητα με τη συμμετοχή μάλιστα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο Σχολείων το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν μία αλγεινή εικόνα γύρω από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι και την αναγκαιότητα της συμβίωσης και συνύπαρξης και τον τρόπο με τον οποίο αυτή, μπορεί να επιτευχθεί.
Θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης της αναγκαιότητας αυτής, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας παρέστη στον αγιασμό με την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε ένα Σχολείο με μικρό μαθητικό δυναμικό, που φθίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθούν αυτές οι δομές και παράλληλα παραδέχθηκε, ότι τα προβλήματα που αφορούν στη στέγαση των Ειδικών Σχολείων, αλλά και άλλων σχολικών μονάδων, παραμένουν αρκετά στην πόλη, με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει στο μέτρου του δυνατού και πάντα με τις λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς.
«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων», είπε ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, κατά την τελετή αγιασμού στο σχολείο του Κάστρου, όπου το 9ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με δύο σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης. 
Όπως είπε ο δήμαρχος, «η παρουσία μου σήμερα στο χώρο του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού συγκροτήματος , δηλώνει εμφατικά τον απόλυτο σεβασμό της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια που γίνεται από την εκπαιδευτική κοινότητα, για να συμβεί αυτό που συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η συνύπαρξη δύο Ειδικών Σχολείων με το 9ο Δημοτικό Σχολείο. Όλοι οι πολίτες πρέπει να συνυπάρχουμε στους ίδιους χώρους, να κοινωνικοποιούμαστε στους ίδιους χώρους.
Αυτό είναι δείγμα πολιτισμού, δείγμα προόδου και οφείλουμε όλοι να το στηρίξουμε. 
Η παιδεία και η γνώση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών, όλων των νέων ανθρώπων και είναι το μεγαλύτερο εφόδιο μαζί με την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση που θα πρέπει να έχει η σημερινή μας κοινωνία για να ξεπεράσουμε την κρίση που βρίσκεται η χώρα. 
Έκρινα ότι έπρεπε προσωπικά να δηλώσω αυτές τις θέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη συστέγαση των σχολείων στο συγκεκριμένο κτίριο. 
Η δημοτική αρχή στο πλαίσιο των δυσκολιών των καιρών, με προσήλωση αντιμετωπίζει τα θέματα της παιδείας συνολικά. Θα είμαστε δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα παιδιά στο βαθμό που μας αναλογεί και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, για να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε».
Ο πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Τσαμπαλάς, που επίσης παρέστη στον αγιασμό στο ίδιο σχολείο τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι μας όμως είμαστε ίσοι. Εμείς προσπαθούμε κι εργαζόμαστε στο συγκεκριμένο χώρο για να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες για όλα τα παιδιά και τείνουμε το χέρι για συνεργασία σε όλους. Θα είμαστε εδώ για ότι ζητηθεί κι αυτό αποτελεί και μια έκκληση για ομαλότητα στην καινούργια σχολική χρονιά». 
Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας τόνισε με νόημα πως «όταν οι ίδιοι οι μαθητές συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στο σχολείο, είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι οι μεγαλύτεροι…».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου