Επικαιρότητα

Λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της παιδείας

Off

Ευρύτερα θέματα παιδείας ανέδειξε η συζήτηση που έγινε στη Βουλή επί του νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος που τοποθετήθηκε ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις διαφόρων ομιλητών της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας. Απαρίθμησε δε, μερικά από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς, όπως το ενιαίο ολοήμερο δημοτικό, το ενιαίο ολοήμερο νηπιαγωγείο, η ίδρυση 600 τμημάτων ειδικής αγωγής με 10500 προσλήψεις αναπληρωτών, η αναβάθμιση του επαγγελματικού λυκείου, οι δομές εκπαίδευσης προσφύγων, τα σχολικά γεύματα, ο εξορθολογισμός της ύλης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αναμόρφωση του προγράμματος των ξένων γλωσσών και των θρησκευτικών, τα βελτιωτικά μέτρα στην εισαγωγή των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση, η εξαγγελία για την πρόσληψη 1000 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια για πρώτη φορά από το 2010, τα προγράμματα νέων διδακτόρων, η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών και η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εμβληματικό γιατί, αφενός ιδρύει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο ύστερα από διαβούλευση έξι μηνών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφετέρου συνιστά μια οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ, η οποία απασχολεί τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα.

 

Η προσχολική εκπαίδευση

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Τόνισε ότι η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δεν είναι ανταγωνιστική προς τους νηπιοβρεφοκόμους. Αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στο παρελθόν τόσο για τη μείωση του ωραρίου των νηπιοβρεφοκόμων, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες του έργου τους, όσο και για την αναβάθμιση των σπουδών τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τα παραπάνω καταδεικνύουν την σπουδαιότητα και κρισιμότητα που η σημερινή κυβέρνηση αποδίδει στον κλάδο. 

Επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης παρέμειναν στα χαρτιά. Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της παιδείας και σε ώριμα κοινωνικά αιτήματα. 

 

Ο Γ. Στύλιος

Στη Βουλή τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος. «Αγνοείτε την προσπάθεια που έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια για την δημιουργία του Ενιαίου Χώρου στην την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μία προσπάθεια που τα θεμέλιά της μπήκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ, με υπουργό την κ. ΜαριέταΓιαννάκου. Τότε που δημιουργήθηκε ο οδικός χάρτης για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ με συγκεκριμένα και στοχευμένα βήματα. Να σας θυμίσω: Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων σε πάνω από 80 τμήματα, τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων στα ΤΕΙ, τις κρίσεις των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ με βάση τα ίδια κριτήρια με αυτών των ΑΕΙ», σημείωσε.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου