Επικαιρότητα

Μπαίνουν στο χορό… για τις εκλογές στην Περιφέρεια

Off

Στο χορό της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου για την Περιφέρεια Ηπείρου εισέρχονται σταδιακά όλες οι παρατάξεις, παλιές και υπό σύσταση, δίνοντας από τώρα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον στην προεκλογική διαδικασία. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Μάιο είναι εξαιρετικά βραχύς για να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις κινήσεις της μία παράταξη, πλην όμως από αφετηρία ισχύος ξεκινούν οι παρατάξεις που ήδη εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Από την άλλη, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογική αναμέτρηση υποχρεώνει τις παρατάξεις να κινηθούν με διαφορετικά κριτήρια από την προεκλογική κιόλας περίοδο, αναζητώντας στηρίξεις ή συμμαχίες ακόμη και με πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς αντιπάλους μέχρι πρότινος.

Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι παρατάξεις που εξελέγησαν με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν γίνει κυβέρνηση το 2015, αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της δημοσκοπικής και απολύτως αναμενόμενης φθοράς και πτώσης των ποσοστών τους.

Η αναζήτηση προεκλογικών συνεργασιών και συμμαχιών έχει τεθεί ήδη στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου και η επιστροφή του Παν. Σκουρλέτη στο κόμμα, έχει ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα, να ισχυροποιήσει δηλαδή τις όποιες δυνατότητες έχει ο κομματικός μηχανισμός, ώστε να προσεταιριστεί αυτοδιοικητικά σχήματα, με κοινές αφετηρίες.

 

Οι αφετηρίες

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι λίγο έως πολύ γνωστά και αναμενόμενα, κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις με βεβαιότητα. Η παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» του Αλ. Καχριμάνη θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο για τη διεκδίκηση μίας ακόμη θητείας, με τη στήριξη της Ν.Δ ωστόσο αυτή τη φορά θα έχει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και έναν πολιτικό αντίπαλο, που ιδεολογικά προέρχεται από την ίδια πολιτική μήτρα. 

Στο δελτίο ειδήσεων του ITV το βράδυ της Τετάρτης, ο Σπύρος Ριζόπουλος, άφησε ένα πολύ μικρό περιθώριο, να μην κατέλθει τελικά ως υποψήφιος περιφερειάρχης, επικεφαλής μίας νέας παράταξης για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αυτή τη φορά, δήλωσε περισσότερο έτοιμος και αισιόδοξος για την συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές με την παράταξη, που προσεχώς θέτει σε λειτουργία, γραφεία στο κέντρο της πόλης, έχει καταλήξει στο όνομα και το λογότυπο της παράταξης, όμως αυτά θα ανακοινωθούν πιθανότατα, τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ITV ο κ. Ριζόπουλος λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 26 πρώτων ονομάτων στη λίστα της Γραμματείας Οργανωτικού, τόνισε, ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και της συμμετοχής της παράταξης στις εκλογές.

Εξίσου όμως ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του στην ερώτηση εάν η παράταξη θα αναζητήσει προεκλογικές συμμαχίες ή εάν θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μετεκλογικά, ακόμη και με την παράταξη του κ. Καχριμάνη.

«Θα το δω. Θα παίξει ρόλο και η συγκυρία θα παίξουν ρόλο και οι ισορροπίες. Μου είναι πολύ δύσκολο να στηρίξω την περιφερειακή αρχή, γιατί δεν μπορώ να στηρίξω μία παράταξη που έχει ως επικεφαλής έναν άνθρωπο που είναι 36 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι σαν να αναιρώ τη δική μου προσπάθεια επί της ουσίας. Οι συζητήσεις είναι συζητήσεις όμως, θα το δω εκείνη τη στιγμή, πως θα τεθεί στο τραπέζι και πως διαμορφώνονται οι συνθήκες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.

 

Μπλεγμένοι σε ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ

Αρκετά περίπλοκη είναι η κατάσταση στην «Ήπειρο Ανατροπής», όπου αρκετά στελέχη της έχουν ήδη αποχωρήσει, με πρώτη φυσικά την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ και άλλοι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δηλώσει, ότι δε θα είναι υποψήφιοι ξανά με την παράταξη στις περιφερειακές εκλογές. 

Ο Κ. Μπασιούκας ως επικεφαλής της παράταξης, πιστώνεται προς το παρόν την προσπάθεια να βρει κοινά ενδιαφέροντα με την «Συμμαχία Ηπειρωτών» και τον Γ. Ζάψα, μία προσπάθεια όμως, που συναντά αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για διάφορους λόγους. 

Είναι δεδομένο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μία παράταξη διευρυμένων συνεργασιών και συναινέσεων, το πιθανότερο όμως είναι, να πληρώσει αυτή τη φορά την τακτική που ακολούθησε στην περίοδο των προηγούμενων εκλογών, όπου επέλεξε να κινηθεί αυτόνομα, ώστε να εκμεταλλευτεί την ραγδαία τότε άνοδο των εκλογικών του ποσοστών.

Δεν είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα και στη «Συμμαχία Ηπειρωτών» και στο Κίνημα Αλλαγής, που δεν είδε με καλό μάτι την κοινή πρωτοβουλία των δύο παρατάξεων να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με ορίζοντα το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις περιφερειακές εκλογές.

Ήδη, τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, ενώ και ο Δημ. Δημητρίου, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής παράταξης στη νέα Διοικούσα, δεν έκρυψε σε δημόσιες δηλώσεις του το προσωπικό του ενδιαφέρον να ηγηθεί μίας παράταξης με αναφορά στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής από τον οποίο προέρχεται.

 

Η «Συμμαχία Ηπειρωτών»

Το άνοιγμα του διαλόγου με την Ήπειρο Ανατροπής δημιούργησε νέα δεδομένα για τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» με τον Γ. Ζάψα και τα στελέχη της παράταξης να αντιμετωπίζουν μία δύσκολα, ίσως και για τους ίδιους, διαχειρίσιμη κατάσταση, λόγω των αντιδράσεων από το Κίνημα Αλλαγής.

Τη Δευτέρα, συνεδρίασε η Ολομέλεια της παράταξης όπου εκτός από τον απολογισμό δράσης τα τελευταία 4 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο, τονίστηκε με έμφαση η σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε μια συγκυρία απαξίωσης συνολικά του πολιτικού συστήματος και η αδήριτη ανάγκη να πάρουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης την ευθύνη και τις τύχες των τοπικών τους κοινωνιών στα χέρια τους, κάνοντας χρήση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που έχουν πλέον στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».

«Εκτιμήθηκε ότι, διαφορετικά θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση οι εθνικές εκλογές αν διεξαχθούν μέχρι τον Μάιο ή και ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και σε άλλη κατεύθυνση αν και εφ’ όσον πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, το φθινόπωρο του 2019.

Συνεχίστηκε εντός της παράταξης ο διάλογος αναφορικά με την εκδήλωση του Ιουνίου για την αυτοδιοίκηση και την απλή αναλογική που συνδιοργανώθηκε με την «Ήπειρο Ανατροπής».

Αναλύθηκε το πολιτικό στάτους των σημερινών περιφερειακών παρατάξεων και η είσοδος νέων που συζητούνται στον δημόσιο διάλογο, αλλά και τα ενδιαφέροντα δεδομένα που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος στο πεδίο των υποχρεωτικών συναινέσεων, των συγκλίσεων και των συνεργασιών. Μια καινούργια κατάσταση στον χώρο που διαμορφώνει κατάλληλο σκηνικό για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση της περιφέρειας, από δυναμικότερη θέση. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Συμμαχία Ηπειρωτών θέλει να πρωταγωνιστήσει. 

Στη βάση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης των εξελίξεων ειπώθηκε ότι μια περιφερειακή παράταξη με μονοκομματική αναφορά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και οδηγεί σε απλή καταγραφή κομματικών δυνάμεων που συνήθως δεν ξεπερνά τα κομματικά ποσοστά και ενδεχομένως να τα αδικεί κιόλας. Με αντικειμενική θεώρηση των δεδομένων θα αποτελεί μια άκρως αποτυχημένη επιλογή.

 Ένα μονοκομματικό ψηφοδέλτιο θα θέσει τον δημοκρατικό κόσμο της Ηπείρου στο δίλλημα της δεύτερης Κυριακής, για ψήφο στον έναν ή στον άλλο συνδυασμό και θα είναι μια τυπική διαδικασία που δεν αφορά τους περιφερειακούς συμβούλους και τα στελέχη της παράταξης.

Εκφράστηκε τέλος, η εμπιστοσύνη στους περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης και προτάθηκε ομόφωνα να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου για προγραμματική σύγκλιση με τις δυνάμεις που αναφέρθηκαν και με συλλογικότητες από την τοπική κοινωνία που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις, ώστε να συγκροτηθεί ένα αξιόλογο, αξιόπιστο και ισχυρό ψηφοδέλτιο με προοπτική νίκης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Οι τρεις «σίγουροι»

Τέλος, στις περιφερειακές εκλογές, κάτι παραπάνω από σίγουρη είναι η συμμετοχή με αυτόνομα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, της Αριστερής Παρέμβασης και της Ελληνικής Αυγής, χωρίς να προκύπτει ούτε διάθεση, ούτε και περίπτωση διεύρυνσης των ψηφοδελτίων τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου