Επικαιρότητα

Δεν αποτυπώνει τη σειρά των γεγονότων όπως εξελίχθηκαν

Off

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τέθηκε ο αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, που πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο με μία μετανάστρια στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, το οποίο επεισόδιο αποτυπώθηκε σε βίντεο σε κινητό τηλέφωνο, το οποίο προβλήθηκε από την Ιταλική τηλεόραση.

Όσα ακολούθησαν όμως του περιστατικού και της απόφασης προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών υπαλλήλων, που σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «προϊόν συρραφής» το οποίο προβλήθηκε μεμονωμένα, χωρίς να αποτυπώνει στο σύνολό του τα πραγματικά γεγονότα.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΥΝΙ Κ. Κίτσιος μέσα από αυτό το περιστατικό αναδεικνύονται οι άθλιες συνθήκες εργασίες ελάχιστου αριθμού αστυνομικών (έξι ανά βάρδια) απέναντι σε υπέρμετρο αριθμό μεταναστών (8.500 αντί του προβλεπόμενου 3.000).

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως το περιστατικό αυτό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν αποτυπώνει τη σειρά των γεγονότων όπως αυτά εξελίχθηκαν. Απεναντίας, αυτό το οποίο ξεκάθαρα και μετά βεβαιότητας διαπιστώνουμε, είναι η ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οι οποίοι πριν καν απολογηθούν έγιναν βορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την στιγμή που σκληροί κακοποιοί, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα παρουσιάζονται στον τηλεοπτικό φακό με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μωσαϊκό».

Ο κ. Κίτσιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως η συμπεριφορά του συναδέλφου όπως προβάλλεται στο βιντεοσκοπημένο υλικό, προφανώς δε δικαιολογείται, όμως οι συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι αστυνομικοί στο Κέντρο Φιλοξενίας είναι επιβαρυντικές για την επαγγελματική απασχόληση, πολύ δε περισσότερο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, κάνοντας λόγο για «ανθρωποφαγία» σε βάρος ενός αστυνομικού που όπως και οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς συνθήκες στο χώρο εργασίας τους στη Μόρια.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διατυπώσουμε τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που υπηρετούν στη Μόρια και την ασφυκτική υπηρεσιακή και ψυχολογική πίεση που τους ασκείται σε ένα camp που αριθμεί πάνω από 8.000 μετανάστες  αντί για 3.000 και με μια αστυνομική δύναμη των 10-12 αστυνομικών ανά βάρδια. Ένα camp που επικρατεί η ανομία και οι κανόνες λειτουργίας του δεν τηρούνται από κανένα. Με συμπλοκές που διαδραματίζονται καθημερινά μεταξύ των μεταναστών και οι ελάχιστοι αστυνομικοί καλούνται να επιβάλλουν την τάξη. Σε κάθε βάρδια αμέτρητα περιστατικά που οι συνάδελφοι καλούνται να ανταποκριθούν και να επαναφέρουν την ηρεμία. Μέσα από τέτοιες συνθήκες η ψυχολογική πίεση γίνεται αφόρητη και η έκρηξη πέραν της αρμόζουσας συμπεριφοράς, πιθανή. Πόσο δε μάλλον, όταν καλείσαι να επιβάλεις την κανονικότητα στη λειτουργία του camp και να δέχεσαι φτυσίματα στο πρόσωπο από μετανάστες που προσπαθείς να βοηθήσεις και να εξυπηρετήσεις. Να δέχεσαι επιθέσεις και απειλές με «μαγκούρες» που σηκώνονται να σε χτυπήσουν γιατί προσπαθείς να διασφαλίσεις την τάξη και τους κανόνες λειτουργίας του camp».

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ