Επικαιρότητα

Μία εικόνα από το (κοντινό) μέλλον

Off

Η διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης, μία ώρα μετά την έναρξή της, και έπειτα από την παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών των ΟΤΑ και συμπαραστατών από άλλους χώρους, ήταν το αποτέλεσμα μίας μάχης, της πρώτης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, από αυτές που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

Η δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη αφενός με τα αιτήματα και τη σθεναρή στάση των εργαζομένων, που παρέστησαν μαζικά στη συνεδρίαση, ζητώντας την αναβολή της λόγω της απεργίας της Τρίτης αλλά και την απόσυρση του θέματος της ημερήσιας που αφορούσε στην ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες. Αφετέρου όμως βρέθηκε αντιμέτωπη και με την κοινή στάση της αντιπολίτευσης, και κυρίως των παρατάξεων Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση, που με αφορμή τη συζήτηση άδραξαν την ευκαιρία και έδωσαν ένα πρώτο δείγμα όσων – προφανέστατα – θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

 

Δικαίωμα λόγου

Και αν μεν το κυρίαρχο θέμα ήταν αυτό της σύγκλησης σε ημέρα απεργιακής κινητοποίησης, κάτι που ξεπεράστηκε εύκολα, έστω κι αν η επιχειρηματολογία του προεδρείου ήταν πολιτικά ανίσχυρη, το ζήτημα που προέκυψε στη συζήτηση με τις τοποθετήσεις των κ.κ Γκόντα και Μπαρτζώκα, ως επικεφαλής των παρατάξεων, είχε μείζονα πολιτική διάσταση.

Μπέγκας, Καλογιάννη και Νάτσης επέμειναν ότι από τη στιγμή που οι παρατάξεις των κ.κ Γκόντα και Μπαρτζώκα έχουν συμπράξει με την παράταξη Ελισάφ, λογίζονται ως ενιαία παράταξη με αυτήν του δημάρχου και στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, οι επικεφαλής τους, εκπροσωπούνται από τον δήμαρχο. Επομένως, δεν προβλέπεται τοποθέτησή τους ως επικεφαλής, παρά μόνον ως δημοτικοί σύμβουλοι στις συνεδριάσεις. Και εκεί η απάντηση του προεδρείου επί της διαδικασίας ήταν μάλλον αναιμική, αν και τελικά επιτράπηκε, λόγω και της διαμορφωθείσας κατάστασης στην αίθουσα να τοποθετηθούν.

Μία πρώτη αποτίμηση για την εικόνα αυτή του στο δημ. συμβούλιο είναι πως η αντιπολίτευση εμφανίστηκε καλύτερα προετοιμασμένη από τη δημοτική αρχή, να αντιμετωπίσει και την παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων αφενός και να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση εντός της αίθουσας.

 

Αμηχανία

Από την άλλη, η εικόνα στα έδρανα της δημοτικής αρχής πρόδιδε μάλλον μία αμηχανία, αν και οι περισσότερο έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής έδειχναν απόλυτα βέβαιοι, ότι το κλίμα θα εκτονωθεί στην πορεία, με βάση τόσο στην διάθεση της δημοτικής αρχής και του προεδρείου να ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά «πατώντας» παράλληλα και στις ρυθμίσεις του υπ. Εσωτερικών, που παρέχουν μία σημαντική ελευθερία κινήσεων και εναλλακτικών επιλογών στην δημοτική αρχή, ώστε να αποφασίζει για μείζονα θέματα και σε όργανα εκτός του δημοτικού συμβουλίου…

 

Ένταση από την αρχή

Η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου ξεκίνησε με την παρέμβαση της κας Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης για τους ίδιους λόγους που επικαλέστηκαν οι συνδικαλιστές και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, ο γεν. γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Στεφ. Σαββόπουλος, η πρόεδρος του Συλ. Εργαζομένων στους ΟΤΑ Τ. Ζέκα και ο Ζ. Γαλατάς μέλος του ΔΣ του Σωματείου.

Ο δήμαρχος απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι η δημοτική αρχή κινείται στη λογική της απεργοσπασίας, με την παρέμβασή του όμως, ότι η απεργιακή κινητοποίηση ήταν το πρωί και όχι το απόγευμα, να προκαλεί αντιδράσεις, αφού τονίστηκε ότι η απεργία είναι 24ωρη.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων, με τους Μπέγκα, Καλογιάννη και Νάτση να τάσσονται υπέρ της αναβολής για άλλη ημέρα. Ο Ν. Γκόντας έκανε την πρόταση να αποσυρθούν οι επικεφαλής με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών για να συζητήσουν το θέμα, κάτι που απορρίφθηκε, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας εμφανίστηκε συναινετικός για την αναβολή της συνεδρίασης. 

Ο Χρ. Πατσούρας επιτέθηκε με δριμύτητα στη δημοτική αρχή για την σύγκληση του δημ. συμβουλίου την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με το Σώμα στη συνέχεια να αποφασίζει την διακοπή της συνεδρίασης για χτες στις 19.00, με την ίδια ωστόσο ημερήσια διάταξη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου