Επικαιρότητα

Διαρκής η υποδοχή προσφύγων στην Ήπειρο

Off

Κενές περιεχομένου και ουσίας θα μείνουν όπως φαίνεται, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κατά την παρουσία του στην πόλη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ότι η Ήπειρος δεν θα φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στις δομές φιλοξενίας ή σε ξενοδοχεία.

Η ασφυκτική πίεση στα νησιά του Αιγίου από τη μία και οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορες περιοχές, έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μία σχετική δυσκολία των κεντρικών υπηρεσιών και της Ύπατης Αρμοστείας, για την κατανομή των πληθυσμών αυτών στην ενδοχώρα. Έτσι, η πρώτη λύση είναι η μεταφορά πληθυσμών σε δομές που ήδη λειτουργούν σε περιοχές, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αντιδράσεων και μία τέτοια περιοχή είναι η Ήπειρος και οι δομές φιλοξενίας σε Κατσικά, Δολιανά και Φιλιππιάδα.

Μπορεί την Τετάρτη, να ματαιώθηκε η επικείμενη μεταφορά 46 προσφύγων από την Αμυγδαλέζα στον Κατσικά, όμως χθες πραγματοποιήθηκε η μεταφορά 10 ατόμων στα Δολιανά και 14 στη Φιλιππιάδα. Πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στον Πειραιά από τη Χίο και κατανεμήθηκαν σε διάφορες δομές στην ενδοχώρα.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ ενημέρωσε το Σώμα για τις διαστάσεις του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή, μετά και τις συναντήσεις που είχε με συναρμόδιους υπουργούς. Τόνισε δε, ότι επισημάνθηκε προς τους υπουργούς, η ανάγκη της έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης της αυτοδιοίκησης για το σχέδιο των μετακινήσεων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει τηρηθεί.

Πληροφορίες της «Ε» μάλιστα αναφέρουν, πως τις αμέσως προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων, εκπρόσωποι του υπουργείου, αλλά και του ΔΟΜ, που επισκέφθηκαν διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, μεταξύ αυτών και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες στα όρια του Δ. Ζίτσας.

Ο κ. Ελισάφ έκανε γνωστό, ότι ζητήθηκε από τον ΔΟΜ να εξετάσει την δυνατότητα παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο πέριξ του κέντρου φιλοξενίας του Κατσικά.

 

3.650 πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, στην Ήπειρο φιλοξενούνται 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς, περίπου 2.000 βρίσκονται στα όρια του δήμου Ιωαννιτών. 

1.063 άτομα βρίσκονται στη δομή του Κατσικά και άλλοι 900 περίπου βρίσκονται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Όσον αφορά στην εθνικότητά τους, 28% είναι Σύριοι, 25,6% Αφγανοί, 23,1% Ιρακινοί και 23,3% διαφόρων εθνικοτήτων. Πρόσφυγες είναι το 19% και 81% έχουν αιτηθεί άσυλο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ