Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Τι γνωρίζει ο κόσμος

 

Την Κυριακή το βράδυ οι φίλαθλοι αντιμετώπισαν το δίλημμα: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ ή εξαγγελίες Τσίπρα. Σε πολλές καφετέριες τα δύο γεγονότα έπαιξαν παράλληλα για λίγο ενώ εκατομμύρια Έλληνες καθηλώθηκαν στην τηλεόραση στο σπίτι τους.
Γιατί τέτοιο ενδιαφέρον όμως για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού προγράμματος; Στο κάτω κάτω πολλά ειπώθηκαν προεκλογικά και είναι λίγο πολύ γνωστά όλα όσα είπε και όλα όσα αναμενόταν να πει ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλο ήθελε ο κόσμος να ακούσει και να δει: Ήθελε το ύφος, το περίγραμμα, το πλαίσιο, την πολιτική. Γιατί εν τέλει, το πρόβλημα ήταν και είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

Η Γερμανία

Η θετική αύρα που προέκυψε από τις εξαγγελίες Τσίπρα είναι ακριβώς η ανάδειξη του πολιτικού και τίποτα παραπάνω. Ο πολύς κόσμος, ο ανώνυμος άνθρωπος, γνωρίζει τι γίνεται, ξέρει τι εστί πραγματικότητα. Και ξέρει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι θέμα εξαγγελιών. Με αυτή τη γνώση επέλεξε για κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θέλει να συνεχιστεί, η πολιτική. 
Προφανώς υπάρχει ένα όριο στην πολιτική. Στη δικιά μας περίπτωση, της Ελλάδας, το όριο δεν είναι η διαχείριση του χρέους, αλλά η Γερμανία. Η Γερμανία είναι το όριο μας γιατί αυτή είναι η ηγέτιδα δύναμη, αυτή που κατέχει την πολιτική και οικονομική και ελέγχει σήμερα την Ευρώπη. Αν η Γερμανία επιδιώξει να ισοπεδώσει μία χώρα μπορεί να το πετύχει. Αν στη συνέχεια αναγνωριστεί μία τέτοια πράξη ως «ατύχημα», ή «λάθος», τι κέρδος θα έχει η Ελλάδα ή η Ευρώπη;

Το όριο

Η ελληνική κοινωνία κατανοεί και το γεωπολιτικό πλαίσιο, και τις οικονομικές συνθήκες και τα ισχυρά συμφέροντα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κι αυτό που ζητάει από την κυβέρνηση είναι ακριβώς να κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και να σταθεί. Και στην πολιτική οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το μυστικό είναι να πηγαίνεις μέχρι εκεί που μπορεί να πάει η κοινωνία. Στο επόμενο επίπεδο, αν ανέβεις ένα σκαλί, πας  για το αμέσως επόμενο. 

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου