Επικαιρότητα

Ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία… λόγω απροθυμίας

Off

Η απροθυμία των ιατρών, να αποδεχτούν την ευκαιρία εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, με χρονικό ορίζοντα διετούς διάρκειας, χωρίς να υπάρχει κάποια μεγαλύτερη μελλοντική διασφάλιση, αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΠΓΝΙ. 

Οι ελλείψεις και τα κενά στις οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, δεν καλύφθηκαν την περίοδο της μεγάλης κρίσης της πανδημίας παρά την σχετική πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας για τις προκηρύξεις και τις θέσεις που προσφέρονται με διετή χρονικό ορίζοντα. Ο αριθμός των ιατρών που ανταποκρίθηκαν υπολείπεται δραματικά των πραγματικών αναγκών στα δημόσια νοσοκομεία, με το παράδειγμα της ειδικότητας των αναισθησιολόγων στο ΠΓΝΙ να είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Η ανταπόκριση για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι ελάχιστη, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να περιμένει την ολοκλήρωση του χρονικού περιθωρίου για την υποβολή των αιτήσεων στις προκηρύξεις που βρίσκονται «στον αέρα», εκφράζοντας απλώς συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο διοικητής του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρης το μεγάλο εμπόδιο για την κάλυψη ακόμη μεγαλύτερου αριθμού χειρουργείων στο νοσοκομείο, είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων.

«Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να δρομολογούμε και να πραγματοποιούμε πολλές περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις από αυτές που ήδη πραγματοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στον αντίποδα, ικανοποιητική κρίνεται η ανταπόκριση νοσηλευτών στις προκηρύξεις και το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που προκηρύχθηκαν για το ΠΓΝΙ, θα καλυφθεί.

 

Νέα εγκύκλιος 

για τα χειρουργεία

Το ΠΓΝΙ στο μεταξύ επιχειρεί να βρει τα πατήματά του καθώς αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία των περισσότερων κλινικών, στα επίπεδα προ κορωνοϊού. Τα τακτικά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει να γίνονται σε πρώτη φάση στο 50%, όμως μία νέα εγκύκλιος του υπ. Υγείας εξαιρεί από το ποσοστό αυτό τα χειρουργεία που αφορούν ογκολογικούς ασθενείς και εκείνα των μεταμοσχεύσεων, επομένως ο πραγματικός αριθμός των χειρουργείων, που μπορούν να γίνονται, είναι αρκετά μεγαλύτερος.

 

Σε πλήρη ετοιμότητα ΜΑΦ και Λοιμωδών

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ήπειρο έχει οδηγήσει και στη σταδιακή επιστροφή των κανονικών λειτουργιών σε όλες σχεδόν τις Κλινικές, και ταυτόχρονα στη διατήρηση σε φάση ετοιμότητας των Κλινικών και Μονάδων, που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, τόσο η ΜΑΦ με τις 8 κλίνες, όσο και η Μονάδα Λοιμωδών, με τις 20 κλίνες παραμένουν σε ετοιμότητα, για να επαναλειτουργήσουν άμεσα εάν και εφόσον απαιτηθεί, αλλά κάποιες επιπλέον κλίνες στην μία πτέρυγα της Παιδιατρικής και στον 3ο όροφο της πρώτης πτέρυγας, θα επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε στους κανόνες που ισχύουν για την λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και εν γένει για την πρόσβαση των πολιτών, στο νοσοκομείο, που θα πρέπει να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού και φυσικά με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. 

 

Τι ισχύει για τους ελέγχους 

και τα τακτικά χειρουργεία

 

Οδηγίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές σχετικά με τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων δίνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές: 

Για τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.

Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.

Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.

Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας, όπως οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου. 

Για τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων, π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.

Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνσή τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, τέλος, ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου