Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:41
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αυγούστου 2020
Εκδηλώσεις

Ημέρα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ

Off

Τη μνήμη των 28 θυμάτων, που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο, τίμησε χθες ο δήμος Πωγωνίου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από τον δήμο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου ενώ λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες. 

Το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική Πολιτεία ως «Ιστορικός Τόπος» και ως «Μαρτυρικό Χωριό».

Στο Κεράσοβο έφτασε χθες το πρωί και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων. Τασούλας, τιμώντας με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης.

Νωρίς το πρωί εψάλη τρισάγιο στη σπηλιά, όπου βρήκε τραγικό τέλος ο μεγαλύτερος αριθμός των δολοφονηθέντων και καέντων στη συνέχεια Κερασοβιτών, ενώ ακολούθησε η λιτή τελετή με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων στο κέντρο του χωριού.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης έκανε λόγο για μία ημέρα μνήμης που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ενώ τόσο αυτός, όσο και ο πρώην υπουργός Αντ. Φούσας που παρέστη και φέτος στην εκδήλωση έκαναν και τον παραλληλισμό των γεγονότων της Κατοχής με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και σήμερα η χώρα.

«Το μήνυμα που στέλνουν τα θύματα κάθε αντίστοιχης εκδήλωσης μνήμης σε όλη τη χώρα είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο γιατί απαιτούν την ενότητα του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ευτύχημα, ότι η πατρίδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες αυτές προκλήσεις με μεγάλη ψυχραιμία», ανέφερε ο κ. Φούσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου