Επικαιρότητα

Εξώδικο για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους

Off

Με ένα εξώδικο προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου υποδέχθηκε το 2021 ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους των Ιωαννίνων. 

Το εξώδικο ωστόσο αποτελεί, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Τίνα Ζέκα σε συνέντευξη Τύπου, ένα διαφορετικό βήμα από τις δημόσιες ανακοινώσεις και καταγγελίες, καθώς η προσπάθεια διασφάλισης των αυτονόητων δικαιωμάτων των εργαζόμενων, και η υπεράσπισή τους, περνά στο επίπεδο του νομικού χαρακτήρα.

Στον δήμο Ιωαννιτών, καταγγέλλεται πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα για 16 και πλέον μήνες. «Επιμέρους ομάδες εργαζόμενων όπως οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν το καλοκαίρι στην καθαριότητα, χωρίς ΜΑΠ και γάλα φυσικά, διεκδικούν και οφειλές για αποζημιώσεις για νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τις εξαιρέσιμες μέρες», ανέφερε η κα Ζέκα, ενώ στο εξώδικο γίνεται σαφής αναφορά και σε άλλους δήμους, όπως στον δήμο Ζίτσας και τον δήμο Ζαγορίου. 

«Σε άλλη περίπτωση όπως στον δήμο Ζίτσας «προβλήματα με τον προμηθευτή» έχουν σαν αποτέλεσμα από το Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας να εργάζονται σε όλες τις επικίνδυνες εργασίες χωρίς κανένα Μέσο Ατομικής Προστασίας πλην του ανακλαστικού γιλέκου.

Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις σαν αυτή του δήμου Ζαγορίου, ο οποίος μπροστά στο κίνδυνο να αποζημιώσει τους εργαζόμενους για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν τους παρείχε μέσα στο 2020, έκανε μια μελέτη με λιγότερες από τις προβλεπόμενες ποσότητες Μέσων Ατομικής Προστασίας ώστε να μειώσει τη συνολική δαπάνη που θα πρέπει να πληρώσει. Σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους, οι σχολικές καθαρίστριες των οποίων οι συμβάσεις φέτος μετατράπηκαν σε ορισμένου χρόνου (από συμβάσεις έργου) δεν έχουν πάρει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπει ο νόμος και δεν έχουν κληθεί για εξέταση από τους Ιατρούς Εργασίας. Τέλος σε κανέναν δήμο, παρά τις πιέσεις του Συλλόγου δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποτίμησης σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος που οι δήμοι όφειλαν να παρέχουν κατά τα παρελθόντα έτη», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Ζέκα.   

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ