Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:50
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Άνοιξε και η ευκαιρία στήριξης της τοπικής αγοράς

Off

Μάλλον αμήχανη, όχι όμως και χωρίς τη δική της δυναμική, ήταν η πρώτη μέρα του ανοίγματος της αγοράς στην πόλη των Ιωαννίνων. Παρά το κρύο, υπήρξε κόσμος που διάλεξε να ψωνίσει υπό τις νέες συνθήκες, ενώ μικρές ουρές σχηματίστηκαν σε κάποια καταστήματα και λόγω παραγγελιών που είχαν γίνει και δεν παραδόθηκαν μετά την κατάργηση του click away.

Η πρώτη μέρα περισσότερο λειτούργησε σαν έναυσμα, σαν σήμα για το επόμενο διάστημα με την αισιοδοξία ότι δεν χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων, αντίθετα ότι η κίνηση θα μπορέσει να αναπληρώσει ως ένα βαθμό τις τεράστιες απώλειες εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων την περασμένη χρονιά.

 

Ο Δήμαρχος

Στηρίζουμε την τοπική αγορά, τηρούμε τα μέτρα, είναι το σύνθημα του Δήμου Ιωαννιτών.

«Ο νομός μας, ειδικά όμως η πόλη των Ιωαννίνων, μετά από πολλές θυσίες και μεγάλη προσπάθεια έχουν πετύχει μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα. Την εικόνα αυτή πρέπει να την διαφυλάξουμε. Είναι υποχρέωση όλων μας».

Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με αφορμή την εξέλιξη της πανδημίας και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου η περιοχή μας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε τέτοιες καταστάσεις αυτό που προέχει είναι η υγεία. Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες, εξαιρετικά δύσκολοι. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην καθημερινότητα. Ένα βήμα που πρέπει να πετύχει ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα», σημείωσε.

«Η λειτουργία της αγοράς είναι αυτή που δίνει που ζωή στην πόλη. Είναι ώρα ως καταναλωτές να στηρίξουμε την τοπική αγορά και μαζί να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι είναι ο μοναδικός της χώρας που έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα με δύο δέσμες μέτρων αναγνωρίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θεωρεί δε, ότι η στήριξη από το κεντρικό κράτος θα πρέπει να είναι συνεχής και τους επόμενους μήνες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και αυτό έχει διαβιβαστεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία.

«Η τοπική αγορά μας χρειάζεται. Τώρα μπορούμε να αποδείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας. Πρέπει να το κάνουμε με τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων. Με προσοχή και αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει υγειονομικά προβλήματα. Στηρίζουμε την αγορά, στηρίζουμε τους μικρομεσαίους, προσέχουμε για να μην αφήσουμε περιθώρια στον ιό που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει», κατέληξε ο Δήμαρχος. 

 

Το Επιμελητήριο

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Δημήτριος Δημητρίου τονίζει ότι «ξεκινά μια διαφορετική κανονικότητα για την επιχειρηματικότητα. Έστω και έτσι για αρχή, θα ικανοποιήσει  και  τις επιχειρήσεις που δεν είχαν τρόπους πώλησης των προϊόντων τους μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών.

Είναι ευθύνη όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην χρειαστεί εκ νέου να λειτουργήσει  η αγορά  με τη μέθοδο  «ακορντεόν», αλλά να μεταβούμε όλοι μαζί στο επόμενο στάδιο, αυτού της πλήρους αποκατάστασης λειτουργίας της αγοράς». Θέτει όμως και το πρόβλημα με την εστίαση:

«Ωστόσο σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με τον κλάδο κυρίως της εστίασης να αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης της και να δημιουργεί ταυτόχρονα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας λόγω της διασύνδεσης μαζί της.

Ας φροντίσουμε με την σημερινή κανονικότητα να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, επιχειρήσεις και πελάτες για να δούμε σύντομα και αυτούς να ανοίγουν τα καταστήματα τους και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης».

«Εύχομαι η ΠΕ Ιωαννίνων αλλά και η Ήπειρος να διατηρήσει τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων όπως όλο το τελευταίο  διάστημα  και η αποκατάσταση της κανονικότητας να ξεκινήσει από εμάς.

Ας ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και ας στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, ας επιλέξουμε τα τοπικά προϊόντα, τις υπηρεσίες των δικών μας ανθρώπων, τα δικά μας καταστήματα για τις αγορές μας, «Αυτοί» είναι η πόλη μας, αυτοί είναι οι άνθρωποι της».

 

Με ποιους κανόνες λειτουργεί η αγορά 

 

Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000 σε όλη τη χώρα. «Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από σήμερα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το κράτος,  δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια τον Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα "ευεργετήματα" που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Από χτες επιτρέπεται και η πώληση εμπορικών, βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, όπως έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

 

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, προβλέπει τα εξής:

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

-Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.

-Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

 

* Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων, 

κέντρων αισθητικής και διαιτολογικών υπηρεσιών

Οι ειδικοί όροι λειτουργίας για τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08: είναι οι εξής:

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

-Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

-Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

-Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ