Επικαιρότητα

Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού και Σύγχρονης Τέχνης

Off

Ο διάλογος για την τύχη του κτιρίου της Δομπόλη συνεχίζεται. Υπόμνημα που αφορά τη χρήση του κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατέθεσε το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών

Ως Ηπειρώτες εικαστικοί, απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών, «εκφράζουμε έντονα την αντίθεσή μας απέναντι στην πρόθεση διεκδίκησης του κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη από τον Δήμο Ιωαννιτών με στόχο προφανώς τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών. Κατανοώντας πως το κτίριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, καθώς φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο της πόλης μας, προτείναμε το 2017 την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου και τη στέγασή του στον χώρο αυτό. Η πρόταση μας είχε αγκαλιαστεί με θέρμη από την τοπική κοινωνία, γιατί είναι ένα σχολείο που δίνει έμφαση στις Καλές Τέχνες διαθέτοντας κατευθύνσεις Εικαστικών, Χορού και Θεάτρου-Κινηματογράφου λείπει από την περιοχή μας. Μια περιοχή που πάντα έδινε και συνεχίζει να δίνει παγκόσμια καταξιωμένους καλλιτέχνες δημιουργούς, υπηρέτες της τέχνης και του τόπου τους.

Η πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Τέχνης η οποία εμφανίστηκε το 2018, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να συμπορευτεί ιδανικά με τη δική μας, αφού έτσι θα προάγεται τόσο η ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση των τεχνών όσο και η καλλιέργεια της Αισθητικής Αγωγής μέσω της Καλλιτεχνικής Παιδείας», τονίζεται αρχικά. 

Και συνεχίζει με αναφορά και στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη: «Η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε αποφασίσει τη διεκδίκηση ίδρυσης Καλλιτεχνικού Σχολείου στην πόλη και είχε προχωρήσει σε σχετικές εξαγγελίες. Ωστόσο δεν προχώρησε σε υλοποίηση της απόφασή της, αφήνοντάς την ως παρακαταθήκη στην τωρινή αρχή, στην οποία θεωρήσαμε σκόπιμο και επαναφέραμε το ζήτημα τονίζοντας συμπληρωματικά την αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής Πινακοθήκης των Ιωαννίνων. Η Δημοτική Πινακοθήκη για χρόνια στεγάζεται σε ένα κτίριο, το οποίο αδυνατεί να εκπληρώσει ένα από τα σημαντικότερα μελήματά της που είναι η προβολή της μόνιμης συλλογής έργων Τέχνης που κατέχει και η διαφύλαξη αυτών των καλλιτεχνικών θησαυρών. Σημαντικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών εξακολουθούν να παραμένουν σε υπόγειες αποθήκες με κίνδυνο καταστροφής τους` τα δε έργα του Χρίστου Δαγκλή ακόμη δεν έχουν αποκτήσει το δικό τους εκθεσιακό χώρο παρά την υπόσχεση του Δήμου προς τη δωρήτρια. Τα έργα της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης διακρίνονται για την υψηλή αισθητική αξία τους και επιβάλλεται να εκτίθενται σε σταθερή και μόνιμη βάση, ώστε να συμβάλλουν στην πνευματική –πολιτιστική ανάταση των πολιτών της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της. Επιπλέον, το παρόν κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης αδυνατεί να φιλοξενεί παράλληλα και περιοδεύουσες εκθέσεις. Κάθε φορά που γίνεται μια περιοδική έκθεση, τα έργα της μόνιμης συλλογής “κρύβονται” στα υπόγεια προς απογοήτευση των επισκεπτών της πόλης μας. Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Βάσει των όσων παραπάνω προαναφέρθηκαν, πιστεύουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη το κτίριο της οδό Δομπόλης να αποδοθεί στους δημότες της πόλης με στόχο την επαναφορά της εκπαιδευτικής χρήσης του και ταυτόχρονα τη λειτουργία Κέντρου Τέχνης. Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει να δημιουργήσει ένα Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού και Σύγχρονης Τέχνης, αντάξιο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα φιλοξενείται ένας πολύτιμος φορέας τυπικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (καλλιτεχνικό σχολείο) και συγχρόνως θα προβάλλεται η καλλιτεχνική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη σε συνδυασμό με δράσεις μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό πνευματικό πόλο έλξης επισκεπτών»..

Ευελπιστούμε πως οι προτάσεις μας ως Σωματείο Ηπειρωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών θα γίνουν αποδεκτές και θα τύχουν της στήριξης της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ