Εκδηλώσεις

Με συνοδοιπόρο τη μνήμη σε δύσκολους καιρούς

Off

Ήταν ίσως από τους πιο περίεργους εορτασμούς της απελευθέρωσης, ο φετινός για τα Γιάννενα. Αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που έκαναν αδύνατη κάθε επαφή με το κοινό.

Αν αυτό όμως είναι το ένα σημείο των φετινών Ελευθέριων, το άλλο είναι ότι η πόλη τίμησε τους αγώνες για την απελευθέρωση το 1912-13 με κάθε δυνατό τρόπο και στο μέγιστο βαθμό που μπορούσε. Και έγινε δυνατό, έστω και με συμβολικό τρόπο στο μεγαλύτερο μέρος τους, να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ένα σταθμό αναστοχασμού και μία ευκαιρία, για μία ακόμα φορά, ώστε η μνήμη να συναντήσει και την τιμή στους πεσόντες, αλλά και την προοπτική για το μέλλον της πόλης που ανοίγεται, ακόμα και αν είναι δύσκολα ορατό σήμερα, στις συνθήκες που ζούμε. 

Η πανηγυρική εκδήλωση για τα 108 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων έγινε το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ήταν και οι μοναδικοί που παραβρέθηκαν στην αίθουσα για την εκδήλωση η οποία μεταδιδόταν από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο you tube.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η 21η Φεβρουαρίου είναι η κορυφαία μέρα για την πόλη και αποτελεί την μέρα που συντελέστηκε το θαύμα. 

«Σήμερα λοιπόν, με την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε από την άβυσσο της λαίλαπας του Covid 19 που οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι ορατοί, σήμερα είναι και πάλι η ώρα ενός νέου εθνικού συναγερμού. Πρώτα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Την πραγματικότητα ποια ήταν πριν, ποια οφείλει να είναι σήμερα.

Θα πρέπει συνεπώς σήμερα να ανασυντάξουμε και πάλι τη μνήμη μας και να υφάνουμε από την αρχή τις λησμονημένες αξίες της αλληλοκατανόησης και της θυσίας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στην οποία ο άλλος δεν θα είναι ξένος, ανταγωνιστής, αλλά συνοδοιπόρος συναγωνιστής και εν τέλει συνάνθρωπος.  Και μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση» ανέφερε.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης έκανε εκτενή αναφορά στη συμμετοχή των Ηπειρωτών τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στη σύσταση και στήριξη του Ελληνικού Κράτους.

Ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της στα Γιάννενα σημειώνοντας ότι «μας δίνετε κουράγιο σε μία περίοδο όπου αγωνιζόμαστε και για την πανδημία και για την ανάπτυξη της Ηπείρου».

Η κεντρική ομιλία έγινε μέσω βίντεο από τον συγγραφέα Δημήτρη Οικονόμου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου η οποία ερμήνευσε πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλτώτα. 

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου