Επικαιρότητα

«Ναι» στη δοκιμαστική λειτουργία για ένα έτος

Off

«Ναι» και μάλιστα ομόφωνα στη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης για ένα χρόνο και όχι για έξι μήνες, όπως προβλέπεται υποχρεωτικά από την προγραμματική σύμβαση, είπε το ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, ακυρώνοντας παράλληλα στην πράξη την απόφαση που είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία τον Νοέμβριο και η οποία προκάλεσε τεράστια αντιπαράθεση στους κόλπους της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο. 

Μία ένταση που έγινε ακόμη μεγαλύτερη, απειλώντας να τινάξει τον όποιο σχεδιασμό στον αέρα, λόγω της απόφασης του προέδρου του Συνδέσμου να προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που είχε ακυρώσει την επίμαχη απόφαση του Συνδέσμου για τους ΣΜΑ.

 

Χωρίς εντάσεις

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ απείχε μακράν του περιεχομένου και το του ύφους προηγούμενων, αφού δεν υπήρξαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εντάσεις, και έτσι το Σώμα αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου κ. Καλαντζή για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ για διάστημα ενός έτους και στη συνέχεια να προχωρήσει μία νέα μελέτη, για την ανάθεση λειτουργίας των ΣΜΑ σε ανάδοχο, για διάστημα όμως 2+1 έτη, μετά τη δοκιμαστική λειτουργία.

Μία πρόταση, που αφενός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη, η οποία δεν ήταν δυνατό να σταθεί για πολλούς λόγους και η οποία εκτός των άλλων δικαιώνει για τη στάση τους, τους δήμους που κράτησαν από την αρχή αντίθετη στάση, με κυρίαρχους τον δήμο Ιωαννιτών και τον δήμο Ζίτσας και σε δεύτερο επίπεδο και τους υπόλοιπους δήμους των Ιωαννίνων.

Οι λεπτομέρειες της νέας διακήρυξης του διαγωνισμού θα προκύψουν στην πορεία, μέσα από τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ αφενός και αφετέρου από την επανεξέταση των στοιχείων που περιλήφθηκαν στην αρχική μελέτη, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων, λαμβάνοντας υπόψιν επιπλέον και στοιχεία από την τεχνικοοικονομική μελέτη που συντάχθηκε από ιδιώτη σύμβουλο κατ’ εντολήν του Δ. Δωδώνης. 

 

Το πήρε επάνω του…

Η αρχική τοποθέτηση του κ. Καλαντζή ήταν αυτή που βοήθησε αυτή τη φορά, να μην υπάρξουν εντάσεις στη συνέχεια, αφού φρόντισε να αναλάβει την προσωπική ευθύνη για την ένταση που δημιούργησε η απόφαση προσφυγής στο ΣτΕ. Αφού τόνισε, ότι σκοπός του ήταν να προασπίσει το κύρος της απόφασης και να μη χαθεί χρόνος, πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και ο κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα, τον υποχρέωσαν να αποσύρει την προσφυγή.

Έτσι, κατέθεσε στη συνεδρίαση την πρόταση για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, κάνοντας αναφορά και σε συναντήσεις που είχε με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, «ο οποίος συμφωνεί», όπως ανέφερε. Το επόμενο βήμα θα είναι η προετοιμασία των νέων τευχών δημοπράτησης, με το Σώμα τελικά να αποφασίζει τη σύσταση μίας επταμελούς ομάδας εργασίας, που θα αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας της προκήρυξης.

Σε ελαφρώς διαφορετικό κλίμα από τον κ. Καλαντζή, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Μπέγκας υπερασπίστηκε την ποιότητα και αξιοπιστία της μελέτης και έδειξε πως ήταν ενήμερος και ο ίδιος για την προσφυγή, αν και ο κ. Καλαντζής λίγο πριν είχε κάνει λόγο για καθαρά προσωπική του απόφαση. Υποστήριξε ακόμη ότι ανέλαβε μία σειρά πρωτοβουλιών για να καμφθούν οι αντιδράσεις, πλην όμως σε αυτήν την επισήμανση αντέδρασαν οι εκπρόσωποι και του δήμου Ιωαννιτών και άλλων δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων, λέγοντας πως καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν υλοποιήθηκε.

 

Οι «νικητές»

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μία τεράστια δικαίωση για όσους αντέδρασαν εξαρχής, όπως ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Ζίτσας, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην πορεία και από τους άλλους δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων, που συντάχθηκαν και με την πρωτοβουλία του δήμου Δωδώνης για την σύνταξη μίας τεχνικοοικονομικής μελέτης, η οποία μπορεί να αποτελέσει όπως ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης τη βάση διαλόγου για τη νέα διακήρυξη.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γ. Αρλέτος τόνισε, ότι όλη αυτή η ιστορία θα πρέπει να λειτουργήσει «διδακτικά για όλους», ζητώντας την άμεση έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ, και την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης προς όφελος των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Ευαγ. Πήχας. 

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος τόνισε από την πλευρά του, ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να εξετάσει το σενάριο κοστολόγησης τμήματος όλης της λειτουργίας των ΣΜΑ και από το προσωπικό που διαθέτουν οι δήμοι. «Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη μείωση του κόστους διαχείρισης των ΣΜΑ για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διάθεση συναίνεσης, 

αλλά και αντιδράσεις

Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ Σεντελές υπενθύμισε, ότι εξαρχής υπήρχαν τοποθετήσεις δημάρχων για περιθώρια βελτίωσης της μελέτης, αλλά δεν εισακούστηκαν από την πλειοψηφία και γι’ αυτό η κατάσταση έφτασε στο σημείο «μηδέν». Κάποιες από τις παραμέτρους της μελέτης που έχει στα χέρια του και η οποία θα γίνει κτήμα όλων, παρουσίασε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, που πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, που θα πρέπει να εξεταστούν, όπως είναι η επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΣΑ σε σχέση με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι για τη Μονάδα.

Εμφανώς προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την τροπή που πήρε η υπόθεση, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και Νικ. Σκουφά Ροζ. Βαβέτση, που άσκησαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή για την απόσυρση της προσφυγής και γιατί όπως είπαν, με την τροπή της υπόθεσης, εκτίθεται η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αρταίων, που συνέταξε τη μελέτη. Πρότειναν ακόμη στη διοίκηση, να διασφαλίσει (έστω και προφορικά) τη δέσμευση όλων, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση για την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, αλλά ούτε θα επανέλθει το ζήτημα της σύστασης ενός ανεξάρτητου Φορέα, με την αιχμή να πηγαίνει προς τους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, χωρίς όμως να συζητηθεί τελικά κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ