Τελευταία Νέα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Παράταση του 3ου ποιητικού διαγωνισμού
Τρία νέα δεδομένα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Τα του Καίσαρος…
Με πολλές αλλαγές ο ΠΑΣ για το καλύτερο, κόντρα στην ΑΕΚ
Προτεραιότητα η στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων
Προβληματισμοί για το μέλλον των δημόσιων πανεπιστημίων
Αποχώρησαν με ικανοποίηση για την αποδοχή
Ένα από τα σημαντικότερα, αλλά και ακριβότερα τεχνικά έργα
Αγωνία για την επόμενη ημέρα στην πρόληψη
Κάλεσμα στην απεργία από τους εργαζομένους Υγείας
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Πανελλαδική απεργία με ισχυρή αναφορά και στα Τέμπη
Εργαστήριο για την ουδέτερη και συμπεριληπτική γλώσσα
Παρουσιάζοντας το έργο «Πέερ Γκυντ»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Προβληματισμοί και ανησυχίες για το Πανεπιστήμιο
ΔΥΠΑ ΑΠΟ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής για τον Μάρτιο
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 06:12
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα

Με συνεργασία κατά της παράνομης αλιείας στη λίμνη

Off

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθραλιείας στην Παμβώτιδα, που μπορεί να μην έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις πλην όμως είναι υπαρκτό, επιχειρούν από κοινού, ο δήμος Ιωαννιτών, με τον Φορέα Διαχείρισης και συναρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, όπως η ΕΛ.ΑΣ και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Αν και το νομικό πλαίσιο παραμένει ασαφές και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα με ένα σαφές ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και την καθοριστική συμβολή και παρέμβαση ελεγκτικών μηχανισμών, η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να υποστηριχθεί, τουλάχιστον για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, όπως ανέφεραν από κοινού, ο αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φιλ. Φίλιος.

Στους μηχανισμούς που ήδη λειτουργούν τους τελευταίους μήνες για την αποτροπή ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ζωικών και άλλων αποβλήτων, αλλά και για τον έλεγχο τυχόν απόρριψης λυμάτων στους αγωγούς ομβρίων, προστίθεται ο μηχανισμός ελέγχου της παράνομης αλιείας, κυρίως σε επίπεδο χρησιμοποίησης παράνομων μέσων. 

Αμφότεροι οι κ.κ Φίλιος και Βλέτσας έκαναν γνωστό πως υπάρχουν ήδη καταγγελίες που ελέγχονται για δύο σκάφη, οι επιβαίνοντες των οποίων χρησιμοποιούν την απαγορευμένη μέθοδο της ηλεκτραλιείας για να ψαρέψουν μεγάλες ποσότητες.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν φαινόμενα παράνομης άσκησης αλιείας στο αντλιοστάσιο του Κατσικά από πρόσφυγες, διαμένοντες της δομής στον Κατσικά και ήδη υπάρχει σχετική κινητοποίηση εντός της δομής και ενημέρωση για το ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απαγορεύεται και οι λαθραλιείς συλλαμβάνονται και διώκονται. 

«Είναι η πρώτη φορά που αγγίζουμε αυτό το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα. Ξεκινάμε να βάζουμε κανόνες και να τους  εφαρμόζουμε. Μειονέκτημα στην προσπάθειά μας είναι, ότι απουσιάζει αυτή την στιγμή μία διαχειριστική μελέτη η οποία θα μας δείχνει διάφορους  δείκτες για τις αντοχές τις λίμνης Παμβώτιδας.  Ο Φορέας ετοιμάζει μια μελέτη για την φέρουσα ικανότητα της λίμνης. Αυτή η μελέτη όταν παραληφθεί θα αποτελέσει οδηγό σε πολλές μελλοντικές δράσεις. Τώρα λοιπόν ξεκινάμε να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και στο μέλλον θα εξετάσουμε και άλλες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση και στον τομέα της αλιείας» υπογράμμισε ο κ. Βλέτσας. 

Καθοριστικής σημασίας ωστόσο θα είναι και σε αυτήν την περίπτωση, η συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς, όπως ανέφερε ο κ. Φίλιος.

«Ετοιμάζουμε την προκήρυξη δύο μελετών η μία για το ισοζύγιο εισροών – εκροών υδάτων της λίμνης και ανά περιόδους και η δεύτερη για τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης να δέχεται σε καθημερινή βάση δραστηριότητες. Ο έλεγχος της παράνομης και της νόμιμης αλιείας είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα. Υπάρχουν καταγγελίες για τη χρήση ηλεκτραλιείας από δύο σκάφη που κινούνται στη λίμνη και είμαστε σε διαδικασία ελέγχου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιος.

 

Ικανοποίηση για 

τη συνεργασία

Τόσο ο κ. Βλέτσας, όσο και ο κ. Φίλιος αναφέρθηκαν στην άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία των δύο φορέων, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τριών μηχανισμών προστασίας της λίμνης όπως είναι:

– Οι «πράσινες» περιπολίες για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  ζωικών και στερεών αποβλήτων  τα οποία καταλήγουν στην λίμνη. Εκτός από την ΕΛ.ΑΣ και την Δημοτική Αστυνομία και τους φύλακες του Φορέα θα υπάρξει και η συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. «Κάνω έκκληση σε όποιον συμπολίτη μας έχει ζωικά απόβλητα ή στερεά απόβλητα και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μόνος  να ζητήσει την βοήθεια των υπηρεσιών του δήμου», ανέφερε ο κ. Βλέτσας, δίνοντας το τηλ. στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες και το οποίο είναι το 26510-75555.

– Ο μηχανισμός ελέγχου που έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία της  ΔΕΥΑΙ. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο 26510-54500 για περιπτώσεις ρίψεις λυμάτων στα όμβρια ύδατα και 

– Η καθημερινή παρουσία συνεργείου καθαριότητας και ευπρεπισμού στο παραλίμνιο μέτωπο. 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ