Επικαιρότητα

Αποκομιδή σε ιδιώτη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων

Off

Το μοντέλο της παροχής του έργου αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη, στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Ιωαννιτών, στο σύνολο των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων δηλαδή, αποφάσισε να ακολουθήσει η δημοτική αρχή στο δήμο Ιωαννιτών, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη μελέτη και τους όρους διακήρυξης διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για διάστημα τριών ετών.

Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ και αφορά εκτός της τριετούς διάρκειας, ποσότητα χιλίων τόνων ανά μήνα, πλύσης και απολύμανσης κάδων κατά μέγιστο 2.000 κάδων ανά μήνα.

Σε αντίθεση με την υφιστάμενη διαδικασία της αποκομιδής, η μελέτη προκρίνει την επιλογή της αποκομιδής από ιδιώτη ανάδοχο στις ΔΕ Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος.

 

Οι αντιδράσεις

Η πρόταση αυτή προκάλεσε ήδη από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση, όσο κυρίως από τον Σύλλογο Εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων, που καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή, ότι ξεπουλά σε ιδιωτικά συμφέροντα, υπηρεσίες, που πρέπει να παρέχονται ανταποδοτικά στους πολίτες, που άλλωστε γι’ αυτόν τον σκοπό καταβάλλουν και τα αντίστοιχα τέλη.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε, ότι πρώτιστο μέλημα για την παρούσα δημοτική αρχή είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

«Οι όροι του διαγωνισμού διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό ενώ η χρονική διάρκεια των τριών ετών παρέχει επαρκή χρόνο στη νέα δημοτική αρχή να κάνει τον δικό της προγραμματισμό και να λάβει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πίεση των γεγονότων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Στην Οικονομική Επιτροπή θετική ψήφο έδωσε ο κ. Βασίλης Κοσμάς που εκπροσωπεί την παράταξη «Ιωάννινα 2023» ενώ καταψήφισε εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» ο κ. Θωμάς Γιωτίτσας. Ο κ. Δημήτρης Νάστος εκ μέρους της ίδιας παράταξης ψήφισε υπέρ της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη μόνο για δύο Δημοτικές Ενότητες– Μπιζανίου και Παμβώτιδας- όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

Ο κ. Γιωτίτσας υποστήριξε ότι πρόκειται για «λεόντειο σύμβαση» που δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή προκαλώντας την άμεση απάντηση του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου ο οποίος σημείωσε ότι τέτοιες συμβάσεις υπάρχουν αλλού, πάντως όχι στο δήμο Ιωαννιτών, υπονοώντας προφανώς τη σύμβαση για τους ΣΜΑ στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, όπου ο Θ. Μπέγκας είναι αντιπρόεδρος.

«Με την προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού ο δήμος Ιωαννιτών διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες καθαριότητες προς τους πολίτες με παράλληλη στήριξη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και χωρίς να κινδυνεύει καμία θέση εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

 

Η «Ενότητα Πολιτών»

Μία σειρά ερωτημάτων διατυπώνει προς τη δημοτική αρχή, η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών», με αφορμή την απόφασης της Οικον. Επιτροπής, εκτιμώντας, ότι η δημ. αρχή φορτώνει στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ. Τα ερωτήματα και οι παρατηρήσεις που διατυπώνει η παράταξη συνοψίζονται στα εξής:

1.  Δίνεται σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων σε 4 δημοτικές ενότητες αντί των δύο που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα, χωρίς αιτιολόγηση.

2.  Η διάρκεια της παραχώρησης η όποια προβλέπεται για 3 έτη  είναι πολύ μακρά και θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις:

Α. δημιουργείται κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να έχουμε φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.

Β. Η απόφαση δεσμεύει και την επόμενη δημοτική αρχή.

3. Η τιμή μονάδος του προϋπολογισμού η οποία ανέρχεται στα 51,3 ευρώ ανά τόνο είναι υπερβολικά υψηλή και αυθαίρετη, χωρίς να βασίζεται σε υπηρεσιακή ανάλυση κόστους. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στον τελευταίο διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε δύο δημοτικές ενότητες που προκήρυξε η δική μας δημοτική αρχή η τιμή μονάδος ανά τόνο ανέρχονταν σε 32 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το ετήσιο κόστος για την αποκομιδή στις τέσσερις ΔΕ απογειώνεται στις 900.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι γιαννιώτες πολίτες.

4. Στην υποτυπώδη μελέτη την οποία παρουσιάζει η δημοτική αρχή, αγνοεί τη σημαντική παράμετρο ότι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΣΜΑ, κάτι  που σημαίνει ότι τα κόστη μεταφορά θα μειωθούν σημαντικά.

Εκ των ανωτέρω αποδεικνύεται ότι δεν λαμβάνεται σε καμία περίπτωση υπόψη ο σχεδιασμός για τη σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο της παραδώσαμε εγκεκριμένο.

Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της», αναφέρεται αρχικά.

 

Η συλλογή βιοαποβλήτων

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και η δεύτερη επισήμανση της «Ενότητας Πολιτών» που σημειώνει, ότι «…η επαναφορά προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή της υποβολής πρότασης για την χρηματοδότηση της ανεξάρτητης συλλογής βιοαποβλήτων, η οποία είχε υποβληθεί στις 2 -11-2020 και λόγω της ανευθυνότητάς της δημοτικής αρχής δεν εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή, αποδεικνύει πόσο την ενδιαφέρει η μείωση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την μείωση τους κόστους.

Κρίσιμο επίσης στοιχείο που αποδεικνύει την ανεύθυνη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής αποτελεί το γεγονός ότι οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που περιλαμβάνονται στην πρόταση  για την ανεξάρτητη διαχείρισή τους, ισούνται περίπου με το 1/3 αυτών που έχουν υπολογιστεί στο εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων».

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Την ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης της Οικον. Επιτροπής στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, στο θέμα της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη, χωρίς να μπει στη διαδικασία να εξετάσει τη δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με ακόμη μικρότερο κόστος για την κάλυψη των αναγκών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Ιωαννίνων Τ. Ζέκα και ο Χρ. Μεντής από το ΔΣ του Συλλόγου κατήγγειλαν την απόφαση της δημ. αρχής, τονίζοντας, ότι ο αριθμός των κενών θέσεων στην καθαριότητα είναι 108 και η δημ. αρχή δε ζήτησε να καλύψει ούτε μία θέση εργάτη καθαριότητας στον προγραμματισμό των προσλήψεων του 2020.

«Με την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή, δίνει τις τέσσερις από τις πέντε ΔΕ των Ιωαννίνων σε εργολάβους με ακόμα χειρότερους όρους από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο του 2019. Με κόστος αποκομιδής ανά τόνο που δεν προκύπτει από καμία μελέτη και μάλιστα αυξημένο κατά 18,20% σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (η «τεκμηριωμένη» τιμή τότε ήταν 43,42/τόνο ενώ με το νέο διαγωνισμό είναι 51,32€/τόνο).

Με 30% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η πρώτη μελέτη τεκμηρίωνε την ανάγκη συνολικά για έξι οδηγούς και 12 εργάτες για αυτές τις τέσσερις ΔΕ, ενώ στη νέα μελέτη οι ίδιοι όγκοι απορριμμάτων χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση μπορούν να γίνουν από τέσσερις οδηγούς και οκτώ εργάτες.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων οφείλει να απαντήσει στους Γιαννιώτες για ποιο λόγο μια υπηρεσία με 30% λιγότερο προσωπικό κοστολογείται 18% ακριβότερα μετά από 1,5 χρόνο», ανέφερε η κα Ζέκα.

Στο πλευρό των εργαζόμενων του δήμου Ιωαννιτών βρέθηκε και το ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρό του Χρ. Γρίβα, να τονίζει, ότι «η δημ. αρχή αξιοποιεί το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση και με τις πλαστές πλειοψηφίες στην Οικονομική Επιτροπή, έρχεται να υλοποιήσει αυτό που όλα δείχνουν, ότι ήταν η πολιτική της επιλογή από την αρχή, την εκχώρηση κρίσιμων τομέων, όπως αυτός της καθαριότητας στα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Το Νομαρχιακό Τμήμα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δήμο Ιωαννίνων  για ματαίωση της εκχώρησης στα  επιχειρηματικά συμφέροντα της καθαριότητας και ζητά την άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού», κατέληξε ο κ. Γρίβας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ