Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Διαμαρτύρονται οι κυνηγοί για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα

Off

Νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και κυνηγετικής οικογένειας, αυτή τη φορά όμως επιπλέον και σε άλλες συλλογικότητες, όπως οι κτηνίατροι και οι φιλοζωικές οργανώσεις, πυροδοτεί το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για τα «ζώα συντροφιάς». 

Ένα σχέδιο νόμου, που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι τις 20 Μαΐου, που προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων, κυρίως για την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης του συνόλου των δεσποζόμενων ζώων, σκύλων και γατών, σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά την τεράστια δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι απαγορεύσεις μετακίνησης για το κυνήγι και το ψάρεμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ένταση που πυροδοτεί το νέο σχέδιο νόμου είναι ακόμη μεγαλύτερη, με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολίων στη δημόσια διαβούλευση, να κινούνται στην απόλυτα αντίθετη θέση και άποψη, με επικέντρωση στην πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης. 

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ με αφορμή το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, σε συνεδρίασή του αποφάσισε να προχωρήσει στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, την Τετάρτη 19 Μαΐου, στις 18.00. 

Στο χώρο της συγκέντρωσης θα υπάρχει η δυνατότητα της ενημέρωσης όσων πολιτών επιθυμούν, για τις προτάσεις του σχεδίου νόμου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, εκφράζοντας τις απόψεις τους.

«Το σχέδιο νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές, ότι εμπεριέχει διακρίσεις και σκοπιμότητες που στρέφονται ευθέως κατά της κυνηγετικής οικογένειας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μία σειρά κυρώσεων, σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο για τους κυνηγούς, αλλά και όσους πολίτες έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.

Σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια δεν αποδέχεται τις προτάσεις του σχεδίου νόμου και το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους κυνηγούς και σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, να δώσουν ηχηρή απάντηση με την παρουσία τους στη συγκέντρωση της προσεχούς Τετάρτης», αναφέρεται σχετικά.

 

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία

Σε ανακοίνωσή της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος τονίζει, ότι το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν έχει λάβει υπόψιν ούτε 

τις θέσεις, ούτε τις ενημερώσεις, ούτε και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο από την Κ.Σ.Ε, όσο και από τους Κυνοφιλικούς Ομίλους.

«Έτσι, κατέληξε να διαπράττει ένα ακόμα τεράστιο λάθος. Όμως, ένα λάθος που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, φανερώνει μία συνειδητή απόφαση για την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου φέρουν ακέραια την ευθύνη. Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.

Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ