Πολιτισμός

«Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;» και «Μία “ευλογία” από τη Θεσσαλονίκη… στην Άρτα»

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση-δράση «Λεπτομέρειες» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook. com/amiogr . 

Για τον Αύγουστο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ένα ψευδονόμισμα, μία χρυσή δανάκη- που συνόδευε έναν πολίτη της αρχαίας Αμβρακίας-σημερινή Άρτα- τον 2ο π.Χ. αι. στην τελευταία του κατοικία επέλεξε και σχολιάζει η αρχαιολόγος Θάλεια Κύρκου με τον εύγλωττο τίτλο «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;».  

Η δανάκη αυτή εκτίθεται στην Αίθουσα 5 για την «Αρχαιολογία του θανάτου», τα ταφικά έθιμα και τις συνήθειες στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα. 

Από την πόλη της Άρτας του 13ου μ.Χ. αι. προέρχεται και το έκθεμα, το οποίο επέλεξε και σχολιάζει η αρχαιολόγος Μάτα Κορτζή, από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και την αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα. Πρόκειται για ένα ταπεινό μολύβδινο φιαλίδιο  «Μία "ευλογία" από τη Θεσσαλονίκη… στην Άρτα» που κάποιος/α κάτοικος την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου είχε προμηθευτεί ως «φυλακτό» που περιείχε μύρο από τον τάφο του αγίου Δημητρίου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους «ψηφιακούς» επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Αυγούστου 2021 και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μία απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@ gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την μικρή τους ιστορία που αναρτώνται κάθε μήνα και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες ή και διευκρινήσεις. 

Τις δράσεις συντονίζει η δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.  

 

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ