Πολιτισμός

Ένα έλασμα με «κλειδί» και ένα Φυλακτήριο

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr .

Για τον Ιούνιο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή επιλέγει και σχολιάζει ένα μοναδικό χρηστήριο έλασμα με εγχάρακτο σχέδιο κλειδιού, διαχρονικού μαγικού φυλακτού για την προστασία της εγκυμοσύνης και της διευκόλυνσης του τοκετού. Το μολύβδινο έλασμα του α΄μισού 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για για το ιερό της Δωδώνης.

Την προστατευτική δύναμη ενός επιστήθιου σταυρού – λειψανοθήκης του 9ου μ.Χ. αι. επιλέγει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Αθηνά Ζωγάκη με τον εύγλωττο τίτλο «Φυλακτήριον δέ μή βαστάσης εἰ μή σταυρόν». Πρόκειται για τα σπουδαιότερα φυλακτά των Βυζαντινών που τα φορούσαν ως εγκόπλια κρεμαστά στο στήθος. Ο σταυρός- λειψανοθήκη αποτελεί προϊόν κατάσχεσης αρχαιοκαπηλίας και  εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να να συμμετάσχουν ενεργά και στη δράση «Έχω μία απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο e-mail leptomeries 100@ gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου